Liber la răpitori!
Instituită la data de 11 februarie, prin “Ordinul privind stabilirea perioadelor şi zonelor de prohibiţie a pescuitului, precum şi a zonelor de protecţie a resurselor acvatice vii în anul 2015”, prohibiţia la ştiucă şi la alte câteva specii de răpitori se ridică pe 17 martie.
După această dată, aceste specii vor putea fi pescuite, atât sportiv, cât şi comercial. Pentru păstrăvul indigen, păstrăvul curcubeu şi păstrăvul fântânel, pescuitul este interzis din data de 11 februarie până la 30 aprilie, şi apoi, din 15 septembrie până pe 31 decembrie.
Marea prohibiţie, din 11 aprilie
Potrivit ordinului amintit, începând cu data de 11 aprilie 2015, se instituie marea prohibiţie. E vorba de interzicerea pescuitului în scop comercial, recreativ/ sportiv şi familial al oricăror specii de peşti, crustacee, moluşte şi al altor vieţuitoare acvatice în habitatele piscicole naturale (nu şi în bălţile private), pe o durată de 60 de zile. În apele care constituie frontieră de stat, inclusiv Golful Musura, prohibiţia va dura doar 45 de zile.
Zonele protejate
Dar, pentru unele zone declarate de “protecţie” sau “refacere biologică” pescuitul este interzis pe tot parcursul anului. Exemple de astfel de zone sunt: Dunărea Veche, Lacul Gâsca din Complexul Somova- Parcheş, lacurile Erenciuc şi Zmeica, cursul vechi al braţului Sfântu Gheorghe (aici e admis pescuitul recreativ/sportiv, care se va desfăşura, însă, în afara perioadei de prohibiţie şi cu eliberarea peştelui capturat), zonele cu regim de protecţie integrală din perimetrul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.
Pentru unele specii protejate, pescuitul este interzis tot timpul anului, indiferent de zone şi de perioadele de prohibiţie. E vorba, în primul rând, de toate speciile de sturion (păstrugă, morun, nisteru etc.), care pot fi pescuite doar în scopuri ştiinţifice sau în scopul reproducerii, pentru repopularea Dunării. De asemenea, e interzis pescuitul la lipan şi păstrăv de mare, pietrar, şalău vărgat, lostriţă, caracudă şi alte specii protejate de lege.
Prohibiţia la scrumbie
Prohibiţia pescuitului, în scop comercial sau recreativ/sportiv, la scrumbia de Dunăre este stabilită pe sectoare, după cum urmează: a) pe Dunăre şi braţele sale, de la Marea Neagră până la Ceatal Chilia, Mm 43, pe o durată de 12 zile, în perioada 11 aprilie-22 aprilie inclusiv; b) de la Ceatal Chilia, Mm 43, până la Vadul Oii, km 238, pe o durată de 21 de zile (15 aprilie- 5 mai) de la Vadul Oii, km 238, până la Gura Timocului, km 845,6, pe o durată de 30 de zile (2 mai-31 mai). În Rezervaţia Biosferei Delta Dunării se admite pescuitul în scop familial al scrumbiei folosind maxim 2 setci în perioada 1 aprilie-10 aprilie.