Filmări şi fotografii pe bandă rulantă
Mai rămâne şi discuţia despre faptul că deţinuţii au acces la telefoane şi la internet în penitenciar, ceea ce este complet împotriva regulamentelor. Tot la Târgu Jiu, anul trecut a fost un scandal monstru cu filmări realizate acolo şi ulterior difuzate pe un post local de televiziune.
Nu este exclus ca următoarea mişcare a deţinuţilor să fie difuzarea unor filme pornografice realizate ad-hoc. Nu ar fi foarte greu, ba chiar simplu de realizat şi poate amuzant pentru ei.
De ce nu fac niciodată deţinuţii plângeri
Bătrânul din Penitenciarul Târgu Jiu care ameninţa că se sinucide nu a fost mutat şi nici plângere nu vrea să facă împotriva şefilor penitenciarului, pentru că sistemul este astfel construit în aşa fel încât, odată ajuns după gratii, drepturile deţinutului sunt doar virtuale.
Teoretic, oricine are dreptul să facă o plângere dacă este deranjat de ceva sau de cineva, dar practic nimeni nu face o asemenea greşeală. Şefii puşcăriei au un cuvânt greu de spus la eliberarea condiţionată a unui deţinut, iar dacă acesta a “deranjat” cu vreo plângere pe cineva, poate să-şi ia adio de la posibilitatea de a ieşi ceva mai devreme din închisoare.
Părerea specialistului
Psihologul Ionuţ Ghiugan, expert în psihologie judiciară, consideră că efectele asupra psihicului deţinuţilor pot fi ireversibile.
În general, situaţia cea mai dificilă este a acelor oameni care consideră că nu sunt vinovaţi şi pedeapsa primită este nemeritată. Această percepţie împiedică individul să se integreze în mediul de detenţie şi să dezvolte o conduită adaptivă.
În funcţie de anumiţi factori (psihologici, natura faptei, durata detenţiei), consecinţele asupra psihicului pot fi profunde şi în anumite situaţii ireversibile (reacţii intense de stres, traumă profundă sau suicid).
Privarea de libertate reprezintă pentru orice om o situaţie de amplă rezonanţă asupra modului său de viaţă, atât pe durata detenţiei, cât şi după aceea, în libertate.
Mediul din penitenciar afectează personalitatea individului prin faptul că reduce drastic spaţiul de viaţă şi libertatea de mişcare, timpul personal şi comportamentul social prin izolare şi limitarea relaţiilor interpersonale.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro