Sute de rachete de croazieră Tomahawk, lansate de pe submarine americane, bombardamente efectuate din avioanele franceze, toate au măturat ieri teritoriul libian. Au fost vizate zeci de ţinte, precum bazele cu avioane de luptă ale lui Ghaddafi şi tancurile acestuia.
Colonelul are 60.000 de militari
Deşi o parte din presa internaţională susţinea ieri că dictatorul are doar un avion de luptă funcţional, un MIG 21 vechi, se pare că flota de război a colonelului e mult mai mare, însă la fel de veche, din anii 70. În vreme ce Gaddafi e convins că armata lui, formată, se pare, din circa 60.000 de militari şi mercenari, va învinge, experţii internaţionali susţin că răzb o i u l împotriva Marii Jamahirii (numele oficial al Libiei) se va încheia rapid, peste maximum trei zile. Dacă din punctul de vedere al armelor de foc oamenii lui Gaddafi nu au cum să facă faţă asaltului coaliţiei, la urechile celor care au pornit atacul în Libia a ajuns o informaţie şocantă: Gaddafi are un stoc de peste 10 tone de gaz otrăvitor, cunoscut sub numele de iperită. Acesta, eliberat în atmosferă, ucide oamenii în chinuri. Intervenţia internaţională nefiind terestră, pericolul pentru militarii coaliţiei e minim, însă acest gaz ar putea decima populaţia nevinovată a Libiei. Sateliţii au detectat ieri, în deşertul libian, lângă oraşul Sirt (în care s-a născut dictatorul), stocurile de gaz toxic.
Liderul rebelilor din Benghazi, absolvent de ASE în România
Ali Issawi (foto), unul dintre liderii rebelilor libieni din oraşul Benghazi, a studiat în România, obţinând un doctorat în privatizare la Academia de Studii Economice din Bucureşti. Înainte de începutul revoltelor din Libia, Issawi era ambasadorul ţării sale în India, dar a demisionat şi acum este unul dintre cei 31 de membri ai Consiliului de Tranziţie, ocupându-se de afacerile externe.
Iperita te ucide în chinuri
Iperita, cunoscută şi sub numele de gaz muştar (de la mirosul înţepător), e un agent chimic. La expunerea la acest gaz, apar instantaneu băşici uriaşe pe întreaga piele, care provoacă dureri crunte. Iperita e totodată un gaz asfixiant şi cu puternic efect cancerigen. Practic, cel expus gazului câteva secunde moare în chinuri în câteva minute.
Apărarea antiaeriană a statului nord-african a fost distrusă
Franţa, Marea Britanie şi SUA sunt momentan singurele ţări care desfăşoară manevre de război împotriva lui Gaddafi şi a oamenilor săi. Cele 20 de avioane de vânătoare Rafale ale armatei franceze au fost primele care au bombardat sud-vestul oraşului Benghazi, acestea fiind urmate de 120 de rachete Tomahawk (au o viteză de 880 km/ oră, parcurg 2.500 km şi se abat maximum 35 de metri de la ţintă), lansate de vase şi de submarine americane, acestea lovind toate sistemele de apărare antiaeriană ale Libiei. Ieri, zeci de avioane de vânătoare britanice Tornado au bombardat alte puncte strategice ale lui Gaddafi, iar trei bombardiere americane B-2, invizibile pe radar, au desfăşurat un raid împotriva unei importante baze aeriene libiene, lansând 40 de bombe.
Dictatorul susţine că tot poporul libian are arme
Într-o intervenţie difuzată ieri de televiziunea publică, liderul libian Muammar al Gaddafi a atenţionat Occidentul că nu îl va lăsa să exploateze petrolul libian. El a declarat, de asemenea, că “tot poporul libian are arme”, pentru că ieri a deschis depozitele de armament şi peste un milion de bărbaţi şi de femei s-au înarmat. În timpul discursului, în locul imaginilor cu colonelul, televiziunea de stat libiană a difuzat o fotografie cu celebrul monument al pumnului care frânge un avion militar american.
«România nu are resurse ca să participe»
Vicepreşedintele Comisiei pentru Apărare din Camera Deputaţilor, penelistul George Scutaru (foto), spune că România nu are resursele militare şi logistice necesare pentru a participa, alături de alte state europene, la operaţiunile aeriene împotriva forţelor lui Gaddafi. Liberalul nu consideră războiul din Libia un pericol pentru România, întrucât, crede el, acesta se va termina repede, iar Gadaffi nu are atâta forţă să se bată cu toate statele care îl atacă. “Trebuie să fim conştienţi că noi nu avem mijloace militare şi logistice, ca să putem oferi un suport aerian. MIG-urile noastre 21 nu sunt apte pentru asemenea intervenţii,” a spus Scutaru. În plus, România nu susţine intervenţia.
Băsescu: „România nu are de ce să se pronunţe acum”
Preşedintele Traian Băsescu a declarat asearå, la TVR, că România nu are de ce să se pronunţe în momentul de faţă pe subiectul Libia. El a amintit apoi că ţara noastră s-a declarat solidară cu deciziile Consiliului de Securitate al ONU. Băsescu a mai afirmat că a văzut mulţi analişti care au cerut în emisiuni o poziţie oficială a României şi i-a ironizat pe aceştia.“România a spus foarte clar că este solidară şi respectă fără nici un fel de comentariu rezoluţia 1.973 din 17 martie, care prevede realizarea zonei de interdicţie aeriană în Libia în vederea protejării civililor. Consider fără nici o reţinere că un şef de stat care trage în propriul popor nu mai are nici un fel de legitimitate”, a spus Băsescu.