Bacteriile din cavitatea bucală transformă zaharurile din alimente în acizi care atacă smalţul. Prin urmare, dieta pentru o dantură sănătoasă ar trebui să cuprindă, în primul rând, alimente cu un conţinut redus de glucoză (zahăr). În al doilea rând - alimente bogate în calciu şi fosfor (pentru remineralizarea dinţilor) şi alimente care stimulează salivarea (pentru a curăţa resturile alimentare). Iată, deci, ce trebuie să punem pe masă cât mai des!
Alegerile fericite
- Carne, lactate, brânzeturi şi nuci. Aceste alimente conţin cantităţi considerabile de calciu şi fosfor, nutrienţi care protejează smalţul.
- Fructe şi legume. Apa din fibrele fructelor zemoase - mere, pere etc. - şi ale legumelor crude diluează zaharurile din structura acestor alimente şi, totodată, stimulează fluxul de salivă (care spală de pe dinţi resturile alimentare, protejând, astfel, smalţul). Atenţie însă la citrice şi la roşii: ele ar trebui consumate ca parte a unei mese mai bogate, pentru a li se reduce aciditatea.
- Apă, lapte, ceai. În ceea ce priveşte consumul de lichide, cele mai bune alegeri includ apa (minerală, în special), laptele şi ceaiul (neîndulcit!).
- Înlocuitori de zahăr. Deşi arată la fel ca zahărul şi au acelaşi gust, înlocuitorii de zahăr (eritritolul, sorbitolul şi manitolul, zaharina, aspartamul, acesulfamul de potasiu şi sucraloza) nu sunt digeraţi în acelaşi mod ca zahărul. Ca atare, ei nu “hrănesc” bacteriile din gură şi nu produc acizii care dezintegrează resturile alimentare.
Alegerile nefericite
Alegerile alimentare nepotrivite includ bomboanele - în special cele tari -, acadelele, fursecurile, prăjiturile, plăcintele, brioşele, chipsurile, covrigeii, cartofii prăjiţi, bananele, stafidele şi alte fructe uscate. Aceste “delicatese” au două inconveniente: conţin cantităţi mari de zahăr şi se pot lipi de dinţi, oferind o sursă de combustibil pentru bacterii. Asta nu înseamnă că trebuie să le razi de pe lista răsfăţurilor culinare, ci că te poţi delecta cu ele din când în când şi în cantităţi mici. Ultimele, dar nu cele din urmă: băuturile cu un conţinut ridicat de zahăr sunt, şi ele, de evitat.