E diferență între piftie și aspic? Piftiile sau răciturile sunt nelipsite de pe mesele de la Crăciun și de Revelion, dar le mai regăsim sub denumirea de aspic și pe platourile cu aperitive de la diferite evenimente festive. Află de mai jos care este, de fapt, diferența dintre aspic și piftie.
Cuprins:
Diferența dintre aspic și piftie
Diferența dintre aspic și piftie este că „aspicul” este substanță gelatinoasă obținută din suc de oase și de carne, folosită la unele mâncăruri (ca și garnitură) iar „piftia” este mâncare preparată din carne, oase și cartilaje (de porc), fierte timp îndelungat într-o zeamă cu usturoi, care, după răcire, se încheagă și devine gelatinoasă. O altă diferența dintre piftie și aspic este aceea că aspicul se poate face și fără carne, doar din legume și se poate apoi încheaga cu gelatină, sau alte ingrediente cu rol de închegare. Și o alta deosebire, la aspic nu se folosește usturoi, ca în cazul pifitiei.
Piftia, conform rețetei clasice, se prepară, îndeosebi, din carne de porc: picioare și cap de porc, limbă și carnea de pe ciolan crud. Însă, cum rețetele sunt într-o continuă reinventare, se pot prepara piftii și din carne de curcan sau de rață. Aspicul poate servi ca garnitură pentru orice carne de vânat, peşte, limbă şi chiar mezeluri, cărnaţi fripţi, ouă răscoapte, castraveţi acri etc. In general, preparatele in aspic se fac la ocazii, cum ar fi Sărbătorile de iarnă.
Citește și: Trucuri pentru cea mai bună piftie
Ce este aspicul?
Aspicul este un consommé, o supă limpede, obținută prin fierberea înceată și îndelungată a cărnii și a legumelor, pentru a le extrage toate aromele și sucurile, care se transformă, de fapt, într-un jeleu, o gelatină, atunci când se răcește. Aspicul se pune în diverse forme pentru a înveli alte ingrediente. În forma sa cea mai simplă, aspicul este în esență o versiune gelatinoasă a supei convenționale. Aspicul este denumit uneori și ca jeleu de aspic sau supă de jeleu de aspic.
Aspicul este folosit pentru a acoperi și glazura alimente precum carnea rece, fructe de mare și peștele, ouăle, carnea de pasăre poșată sau prăjită și legume sau alte preparate reci. Aspicul a fost folosit inițial pentru preparate din carne și pasăre șo adaugă atât umiditate, cât și aromă alimentelor, iar consistența gelatinei împiedică stricarea cărnii, ținând afară aerul și bacteriile.
Aspicul este foarte popular în Rusia și în țările din fostul bloc estic, unde este privit ca un răsfăț de iarnă. Numit kholodets, acesta este făcut în Rusia și în Ucraina din picioare și oase de porc, și este servit cu hrean și vodcă.
Mod de prepare aspic
Pentru prepararea aspicului din oase se pun la fiert o bucată din os de viţel, o jumătate de kg de oase de vacă, 200 g şorici de porc, doi morcovi, două rădăcini de pătrunjel, o ceapă, o gulie, patru litri de apă şi sare. Se lasă să fiarbă două-trei ore la foc potrivit, luând continuu spuma. Când a scăzut apa pe jumătate, se strecoară supa în alt vas, se adaugă două-trei foi de dafin. Când a inceput să fiarbă, se adaugă şase albuşuri bătute spumă cu două-trei linguri de oţet, amestecând mereu până se limpezeşte. Pentru a se proba dacă este suficient de fiert pentru a se lega, se lasă la răcit o cantitate mică. Cu cât este mai închegat, cu atât arată mai bine. Se filtrează zeama de câteva ori până devine complet limpede. Aspicul se poate colora verde cu zeamă de spanac, roşu cu zeamă de sfeclă crudă sau galben cu zahăr ars. Se păstrează la rece şi se poate refolosi prin incălzire. Multe mâncăruri care se servesc reci se pot îmbrăca în aspic. Dacă se garniseşte numai partea de deasupra, aspicul se toarnă pe fundul formei în grosime de un centimetru şi se lasă la rece să se coaguleze. Pentru garnisirea aspicului se mai folosesc măsline, pătrunjel verde, morcov fiert, boabe de mazăre, gogoşari sau castraveţi muraţi, şuncă, sardele etc. După ce se aşază garnitura, se toarnă un strat subţire de aspic, care se lasă să se inchege. Se adaugă carnea, mezelurile, ouăle sau castraveţii. Apoi se umple cu restul de aspic şi se ţine la rece să se inchege. La servit se înmoaie forma în apă caldă şi se răstoarnă imediat pe o farfurie, de preferinţă de sticlă, potrivit jurnalul.ro.
Citeşte și: Piftie de curcan. Cum să îți iasă ca la carte
Ce este piftia?
Piftia este unul dintre felurile de mâncare specifice Crăciunului. De regulă se face din carne de porc. Cine dorește o poate face și din carne de curcan, de pui sau din pește, fiind mai dietetică și mai dulce. Diferența dintre răcitură și piftie. Piftia este un preparat culinar din grupa gustărilor reci, obținut prin fierberea îndelungată a bucăților de carne (porc, vițel, curcan, cocoș, gâscă, pește) cu os și cartilaje, în asociere cu legume, zarzavaturi și diferite condimente.
Citeşte întreaga ştire: Rețete pentru piftie de Crăciun. Preparatul care nu lipsește de pe masa de sărbători
Diferența dintre piftie și răcitură
Deși mulți se întreabă care este diferența dintre răcitură și piftie, nu există niciuna. Răcitura este tot piftie, însă acest nume este folosit în Moldova.
Piftia de porc este printre cele mai delicioase, iar asta datorită conținutului mare de grăsime aflată în carnea de porc. Se poate face piftie și din curcan sau pui, însă trebuie adăugată gelatină, pentru că oasele de păsări nu conțin atât de multă precum porcul. Ca o piftie de porc să fie gustoasă, ai nevoie de mult usturoi și sare. Piftia se servește în general ca aperitiv, dar poate fi consumată și cu pâine, ca fel principal, mai ales după Anul Nou. Piftia de porc se face din carne, oase și cartilaje de porc, fierte mult timp în apă cu usturoi care devine gelatinoasă după ce se răcește. Atunci când faci piftie de porc trebuie să alegi bucăți de carne mai grase. Picioare de porc neapărat, pentru că ele conțin gelatină, ureche de porc ca să dea crocănțime, dar și carne macră, ca piftia să nu fie prea grețoasă. Se poate pune și ciolan de porc afumat. De regulă, zeama cu carne, oase și cartilaje se lasă la fiert cam 4 ore la foc mic. Alături de zeamă se pune sare și piper boabe și ca zeama să fie aromată poți adaugă rădăcină de pătrunjel, păstârnac, țelină și ceapă. Zeama trebuie să aibă mult usturoi.
Citește și: Piftie de porc. Cum să o faci delicioasă
Uite si cea mai interesanta reteta de racitura de porc!
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!