Ultima dorinţă a celebrului regizor prin mâna căruia au trecut Florin Piersic, Marga Barbu, Toma Caragiu, Constantin Codrescu, Constantin Diplan, Mihai Mereuţă, Ilarion Ciobanu, Adrian Pintea, Radu Beligan, Ion Caramitru sau Colea Răutu era să realizeze un nou film în ţara sa natală.
Izgonit de comunişti şi stabilit la Paris în 1986, Dinu Cocea tocmai terminase de scris scenariul pentru o comedie pe care voia să o realizeze cu orice preţ în România. Deşi avea 84 de ani, marele regizor lucra intens la un nou film, pe care ţinea cu tot dinadinsul să-l termine cât mai repede.
De parcă ar fi presimţit ceva… Este vorba despre scenariul filmului “Sub vântul de est”, la care muncea alături de regizorul Cristian Nema şi de fiica lui. Acest proiect este “un film în film”, o comedie care prezintă povestea unui actor francez care vine în România şi este implicat într-o suită de aventuri, fiind descrisă absurditatea cenzurii, a sistemului de dinainte de ‘89. Cum ultima dorinţă trebuie mereu îndeplinită, fiica sa, Oana, şi tânărul regizor Cristian Nema vor avea grijă ca filmul să apară în cinematografe.
“De mult timp, noi am pus pe picioare un proiect mai vechi, care acum e doar la nivel de scenariu scris de Dinu. Vom duce filmul la bun sfârşit, cu ajutorul de sus al maestrului”, a declarat regizorul Cristian Nema (foto), pentru Libertatea.
Oana Cocea, fiica regizorului, a precizat că în memoria tatălui său va fi organizată o ceremonie funerară la Paris, cel mai probabil în data de 8 ianuarie.
Conform testamentului lăsat, Dinu Cocea va fi incinerat, iar urna cu cenuşa acestuia va fi adusă în România, în jurul Paştelui şi va fi depusă în cavoul familiei de la Cimitirul Sfânta Vineri din Bucureşti.
A fost interzis de comunişti
Dinu Cocea a ajuns în dizgraţia regimului comunist din cauza proiectului de film “Pe apa sâmbetei”, în care relata istoria unui baraj prost construit pe Argeş.
Astfel, regizorul a fost interzis, iar numele său a fost scos de pe genericele filmelor ce apăreau în cinematografe sau la televiziunea publică.
În urma acestui conflict cu autorităţile comuniste, Dinu Cocea a fost nevoit să plece din ţară în 1986, stabilindu-se în Franţa, la Paris.