Camelia Cadariu este medic de familie în comuna Rasova, din judeţul Constanţa. Are pe mână 1.800 de pacienţi şi zi de zi sunt cozi la uşa dispensarului. O belea mare a venit pe capul ei de când mai-marii din Ministerul Sănătăţii au dat directiva cu reţetele electronice, care se stochează într-un sistem online, la care au acces medicii de familie, dar şi farmaciştii, deopotrivă. În cabinetul ei, Camelia ar putea spune că are de toate: un pat pentru consultaţii, o asistentă sprintenă, laptop şi imprimantă. Dar n-are internet ca să poată da reţetele electronice! N-au semnal la telefon rasovenii, darămite internet “fără fir”.
Camelia Cadariu se învârte toată ziua prin dispensar cu laptopul în braţe, doar-doar o prinde semnal ca să poată introduce datele pacienţilor săi în sistemul online. Ea a găsit însă o soluţie. “Vă arde de glumă? Noi n-avem nici internet! Când vine pacientul şi trebuie să-i prescriu o reţetă, o introduc în sistem, dar de validat o validez când ajung acasă, pentru că acolo am acces la internet printr-o conexiune prin fir”, spune Camelia. Ce fac pacienţii? “Vin după reţetă a doua zi”, adaugă medicul.
Se stă şi câte 40 de minute în farmacii
↑ Românii petrec, în medie, 20 de minute în farmacie pentru a primi medicamentele
Pe lângă problemele întâmpinate de medicii de familii privind reţetele electronice, şi pacienţii se plâng de noul sistem, pentru că sunt nevoiţi să aştepte în farmacii şi 40 de minute pentru a-şi cumpăra medicamentele. “Media minutelor este undeva la 20, însă poate să dureze şi un minut, dar şi 40, în funcţie de cât de solicitat este sistemul şi de atenţionările pe care le primeşte farmacistul: îi apare o eroare când scanează reţeta sau pacientul e înregistrat ca nefiind asigurat medical”, a declarat, pentru Libertatea, Dumitru Lupuliasa, preşedintele Colegiului Farmaciştilor din România.
← Acesta este dispensarul din localitatea constănțeană Rasova
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro