Cine înfiinţează dosarul
Dosarul de sănătate pentru un pacient se constituie la prima trimitere a unui document medical de către un medic în sistemul DES. Practic, la transmiterea unui prim document medical, se verifică dacă pentru CNP-ul acelui pacient există deja generat un astfel de dosar.
Dacă nu există, se vor interoga bazele de date SIUI (Sistemul Informatic Unic Integrat) şi SIPE (Sistemul Informatic Prescripţia Electronică) pentru CNP-ul respectiv, se vor extrage datele istorice, iar datele din dosar vor fi consolidate pe baza acestor informaţii şi a celor cuprinse în documentul medical transmis de medic.
Cine are acces la informaţii
Dosarul electronic de sănătate poate fi accesat de orice pacient, pe site-ul CNAS, la https://ehr.des-cnas.ro.
Informaţiile din dosar sunt structurate în cinci module:
a) Sumar de urgenţă; b) Istoric medical; c) Antecedente declarate de pacient; d) Documente medicale; e) Date personale.
Doar primul modul este accesibil tuturor medicilor, în vederea realizării actului medical, fără a fi necesar acordul pacientului.
Celelalte module pot fi accesate doar cu acordul pacientului. Dar nu orice medic are acces la date, ci doar cei care deţin un certificat special, eliberat de un furnizor de servicii de certificare, acreditat şi înregistrat la casa de asigurări de sănătate.
De notat că toate informaţiile stocate în DES respectă cadrul legal în vigoare, privind protecţia şi securitatea datelor cu caracter personal.
Cum îţi accesezi dosarul
Ai trei posibilităţi. Prima este cu Cardul de sănătate (dacă îl ai deja): selectezi opţiunea “Autentificare cu card de sănătate” şi urmezi paşii indicaţi.
A doua posibilitate este cu CNP-ul.
A treia, folosind CID-ul şi matricea de securitate (dacă, odată cu înfiinţarea dosarului de către un medic, ţi s-a dat şi o matrice de securitate.
Toate detaliile privind accesul şi utilizarea dosarului electronic de sănătate le găseşti la https://ehr.des-cnas.ro.