Ce vitamine şi nutrienţi avem nevoie?
De exemplu CALCIUL din arpagic şi pătrunjel este necesar pentru a menţine sănătoase oasele, dar este recomandat şi pentru dentiţie.
MAGNEZIUL conţinut de dovleac şi de fasolea albă contribuie la funcţionarea corectă a sistemului nervos şi reduce sentimentul de extenuare.
Pentru a avea unghii şi un păr sănătos, dar şi pentru o funcţionare corectă a glandei tiroide şi a sistemului imunitar este necesar să aducem organismului nostru un aport de SELENIU, pe care îl putem extrage din porumb şi usturoi.
La fel de importantă este şi VITAMINA A (pe care o găsim în salata verde) care ne ajută să menţinem starea de bine a pielii, să ne întărim vederea şi sistemul imunitar.
VITAMINA C, prezentă în varza de Bruxelles, căpşuni şi kiwi este un element important în creerea de colagen pentru oase, gingii, piele şi dantură.
Un alt „ingredient” valoros atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei este ZINCUL – conţinut de fasole, mazăre, alune – care contribuie la menţinerea unui metabolism corect atunci când vine vorba de acizi, carbohidraţi şi macronutrienţi.
În plus nutriţioniştii campaniei recomandă să alegem fructe şi legume de toate clasele de culori: verzi, galbene-portocalii, roşii, mov-albastre, albe. De ce? Pentru că natura ne pune la dispoziţie nu un singur fruct care să conţină toţi nutrienţii, ci un spectru larg de alimente de toate culorile, fiecare având diferite caracteristici. Culoarea dominantă este asociată nutrienţilor, de aici şi această diviziune simbolică în 5 categorii. Dacă mâncăm colorat, mâncăm corect – spune expertul campaniei, Barbara Groele de la Asociaţia Producătorilor de Sucuri din Polonia. Acesta este ultimul an al campaniei educative ce se desfăşoară în România şi Polonia!