După ce mai mulţi ani la rând s-au înregistrat valori ridicate ale gazelor poluante din Capitală, Agenţia pentru Protecţia Mediului Bucureşti (APMB) a cerut elaborarea unui program integrat de gestionare a calităţii aerului.
Ultimul raport al acestui program arată că, zilnic, în anul 2013 s-au înregistrat depăşiri ale valorilor-limită la pulberile în suspensie (PM10), care provin în special de la activitatea industrială şi de la traficul auto. În topul clasamentului este zona Mihai Bravu.
Aici, PM10 şi dioxidul de azot (rezultat în urma traficului rutier intens) au depăşit în 2013 valoarea-limită anuală pentru protecţia sănătăţii umane.
“Să vedeţi ce aglomeraţie e în trafic la ore de vârf. Sunt zeci de maşini şi gaze de eşapament de abia poţi respira”, ne-a zis Gheorghe Constanda, un bărbat care locuieşte în zona Mihai Bravu.
Cel mai curat aer, în Cluj-Napoca
A doua zonă în topul poluării din Capitală este Drumul Taberei. În raport se arată că principalele surse de poluare de aici sunt şantierul de la Magistrala 5 de metrou Drumul Taberei- Pantelimon şi lucrările de modernizare a parcului Drumul Taberei.
Oamenii care locuiesc în zonă se plâng de faptul că spaţiul verde a fost distrus. “Stăm cu geamurile închise, că altfel nu putem respira, fiindcă tot praful de pe şantier ne intră în casă. Am reuşit să salvăm câţiva copaci din faţa blocului, că altfel era nenorocire cu poluarea şi zgomotul de afară”, ne-a spus Alexandra Niţă, o bucureşteancă a cărei locuinţă este situată chiar lângă şantierul de la metrou.
Un top recent al celor mai poluate 100 de oraşe europene pune Bucureştiul pe locul 86, Timişoara, pe poziţia 64, iar cel mai curat aer este în Cluj-Napoca.
foto: Delia Chilianu
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro