Cireşele
Ocupă un loc fruntaş în topul alimentelor bogate în antioxidanţi (substanţele ce neutralizează acţiunea radicalilor liberi, împiedicând îmbătrânirea celulară precoce).
Antocianina, principalul antioxidant pe care îl conţin (şi care conferă şi culoarea roşie a fructelor), ajută organismul să respingă infecţiile (atât de frecvente în sezonul fierbinte) şi reglează tensiunea arterială (alt factor de risc în perioadele caniculare).
Vitaminele (A şi C, în special), fibrele şi betacarotenul din cireşe favorizează eliminarea toxinelor şi protejează rinichii.
Vişinele
Conţin, şi ele, antocianine şi vitamina C, au un important efect laxativ, depurativ, astringent (cura cu vişine este recomandată în special persoanelor care suferă de afecţiuni ale aparatului digestiv – constipaţie, gastrite, colite, dureri de stomac etc.).
În plus, combat anemia şi migrenele, au efect sedativ şi tonic totodată, eliberând energia necesară şi corpului, şi psihicului.
Dudele
Sărurile pe care le conţin din belşug fac din popularele dude un laxativ eficient şi un remediu excelent în tratarea infecţiilor pulmonare, aftelor, afecţiunilor gâtului. Consumate dimineaţa, pe stomacul gol, curăţă toate toxinele din organism (cura trebuie să dureze 10 zile).
Căpşunele
Au efect antioxidant (datorită antocianinei), antiinflamator (mulţumită fenolilor), fibrele asigură o digestie sănătoasă şi reduc tensiunea arterială, iar vitaminele C şi B9 şi flavonoidele (o altă clasă de antioxidanţi puternici) previn apariţia multor forme de cancer.
Nu arunca nici codiţele!
Pune un pumn de codiţe la 500 ml de apă rece, fierbe-le 15 minute, apoi lasă vasul acoperit timp de 20 de minute. Ceaiul astfel obţinut are efect diuretic, astringent şi antidiareic, dar combate şi tusea (o problemă la ordinea zilei acum, când eşti tentat să abuzezi de îngheţată şi de băuturi reci).