48 de oameni sunt în carantină
Deşi asistenta a purtat echipament de protecţie, şeful Centrului american pentru Controlul şi Prevenţia Bolilor a declarat că trebuie să fi existat o eroare în procedurile de protecţie a personalului medical şi că alte cazuri de infectare ar putea să apară zilele următoare. Până la noi ordine, serviciul de urgenţă al spitalului a fost închis. Pe lista de persoane aflate sub supraveghere se găsesc 48 de membri ai personalului medical.
Autorităţile din Dallas au luat măsuri şi pentru siguranţa localnicilor, şi mai ales a celor care locuiesc în acelaşi complex de apartamente cu femeia care s-a îmbolnăvit de Ebola. În Spania, de asemenea, asistenta Teresa Romero s-a îmbolnăvit de Ebola după ce s-a ocupat de doi preoţi contaminaţi cu acest virus în Africa, care au decedat pe 12 august, respectiv pe 25 septembrie.
În afară de Teresa, alte 15 persoane, între care şi soţul ei, sunt spitalizate preventiv pentru că au venit în contact cu ea după ce devenise contagioasă. Statisticile arată că 7 din 10 persoane care contractează virusul Ebola mor. Peste 4.000 de persoane şi-au pierdut viaţa până acum, potrivit rapoartelor furnizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Ebola face ravagii de câteva luni în vestul Africii, dar abia primele cazuri de contagiune din afara acestui continent, cel din Spania şi cel din SUA, au dat problemei o dimensiune mondială.
Protecţie anti-Ebola cu 99 de lei
Medicii de la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj-Napoca au cumpărat echipamente de protecţie împotriva virusului Ebola. Cele opt echipamente de protecţie sunt compuse din combinezon împotriva riscurilor biologice, mască specială şi ochelari etanşi, fiecare în valoare de 99 de lei.
Tot în eventualitatea apariţiei cazurilor de Ebola în România, la Spitalul de Boli Infecţioase din Cluj a fost amenajat un salon special pentru tratarea posibililor infectaţi.