Încă cinci echipamente speciale pentru intervenţia pe drumurile naţionale, utilaje care se îndreptau deja spre Galaţi, de la Suceava şi Braşov, au fost solicitate de prefectul de Galaţi, Dorin Otrocol.
„Reamintim că principale obligaţii ale primarilor pe perioada codului portocaliu de viscol sunt: întrunirea, în regim de urgenţă a Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă,instituirea serviciului de permanenţă la sediul primăriilor pe toată perioada avertizarii meteorologice, informarea cetăţenilor asupra fenomenelor meteorologice prognozate, luarea tuturor măsurilor de protecţie a persoanelor, animalelor şi a tehnicii de intervenţie, cooperarea permanentă cu reprezentanţii Poliţiei Rutiere pentru a cunoaşte în orice moment condiţiile de trafic, precum şi cu drumarii, pentru a fi la curent cu starea căilor de acces. Identificarea unor spaţii de cazare ,primărie, şcoală, pentru persoanele ce ar putea fi blocate în trafic şi asigurarea de alimente şi apă,constituirea unei formaţiuni operative care să poată interveni în timp util pentru dezăpeziri, spargerea podurilor de gheaţă”, a precizat Petrica Paţilea, de la Prefectura Galaţi.
De asemenea, oficialii de la Direcţia de Sănătate Publică au stabilit care este numărul celor care fac dializă şi cel al gravidelor care ar trebui să nască.
„Avem la nivelul judeţului Galaţi un număr de 98 de persoane care fac dializă. Trei sunt deja în Galaţi si vor fi internaţi la Spitalul de Urgenţă deoarece nu aveau în timp util cum să ajungă acasă, la ţară. Mai avem şi un număr de 250 de gravide în ultimul trimestru. Am notificat primăriile să le anunţe pe fiecare în parte şi dacă stau în zone unde nu au acces la un spital să fie aduse la Galaţi sau la cel mai apropiat spital cu ambulanțele. La fel pot veni să stea şi la rude cele care doresc. Şi firmele care fac transport pentru persoanele dializate au fost anunţate să le asigură acestora rapid transportul. Sunt spaţii de cazare în spitale pentru bolnavii care, deşi s-ar putea externa. Nu ajung acasă în condiţii de siguranţă”, a explicat Valentin Boldea, de la DSP Galaţi.
„Noi avem de transportat, dacă doresc şi persoanele în cauză, circa 20 de persoane care necesită dializă şi au programări pentru luni. Unii au decis să stea la rude în Galaţi pe alţii îi aducem noi dacă doresc. Dacă va mai fi nevoie de echipaje suplimentare vom aduce oamenii de acasă”, a completat dr. Mihai Polinschi, director SAJ Galaţi.
Primăria Galaţi a cerut intensificarea acţiunilor de strângere şi aducere în centre a persoanelor fără adăpost.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro