Dincolo de creşterea economiei cu care ne lăudăm – ocupăm locul al treilea la avansul Produsului Intern Brut în perioada aprilie-iunie 2015, cu un plus de 3,7% comparativ cu aceeaşi perioadă a lui 2014, după Malta (4,8%) şi Cehia (4,4%), potrivit biroului european de statistică Eurostat -, trăim o realitate mai puţin demnă de laudă.
Aproape 40% dintre familii au probleme în ceea ce priveşte achitarea la timp a unor cheltuieli curente importante, cum ar fi cele de întreţinere, ratele la împrumuturi sau facturile la utilităţi, arată statisticile oficiale. Şi cam tot atâtea nu au băi sau duşuri în interiorul casei.
Doar una din şapte familii face faţă fără probleme cheltuielilor de zi cu zi. Cel mai greu le este părinţilor care-şi cresc singuri copiii (64,5%) sau celor cu mulţi copii (53,8%) – mai mult de jumătate dintre ei amână, de cele mai multe ori, facturile la curent şi abonamentul radio (53,6% din restanţe), dar şi cele la întreţinerea locuinţei (53,3%) şi abonamentul telefonic (32,2%). Restanţe mai puţine sunt la împrumuturile de la bănci (9,6%) şi chirii (1,5%).
Peste 2.000 de lei costul pentru un trai la limita decenţei
Cele mai multe familii din România spun că pentru a-şi acoperi cheltuielile lunare au nevoie de cel puţin 2.000 de lei. Mai bine de un sfert din respondenţi consideră însă că fără 3.000 de lei pe lună nu se pot descurca.
Mai ales la oraş viaţa este scumpă, pentru că la ţară se trăieşte mai mult din ce se găseşte în ogradă. Nu suntem însă singurii din Uniune care facem faţă cu greu cheltuielilor de zi cu zi. În Grecia, Bulgaria şi Cipru sunt şi mai multe familii care nu-şi achită dările la timp.
Pentru comparaţie, cei mai buni-platnici trăiesc în Cehia şi Germania, unde ponderea restanţelor la utilităţi e doar de 5%, dar şi în Marea Britanie (4%).
Top 10 cei mai îndatoraţi europeni
O comparaţie cu situaţia din celelalte state europene arată că la nivelul lui 2013 (acestea fiind cele mai recente date) România se afla pe locul patru în UE în funcţie de ponderea restanţierilor.
Sursa: INS, pe baza datelor Eurostat
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro