Eolienele au scumpit energia electrică
Scumpirea energiei electrice a fost motivată prin introducerea în sistem a energiei verzi eoliene. La nivel european s-a impus obligativitatea de a avea un anumit procent de energie electrică ecologică în reţea.
Da, şi pe această bază la noi s-au dezvoltat pădurile de mori eoliene. Se spune că România a investit cel mai mult în energia verde din toată Europa. Mecanismul este următorul: investitorul cumpără mori, le instalează şi le conectează la reţea. În contul lor, primeşte certificate verzide la Guvern. Duce aceste certificate la distribuitorul de energie, care este obligat prin lege să i le cumpere, iar banii sunt recuperaţi de la populaţie. Toată lumea va fi pe profit, mai puţin clienţii finali, care sunt captivi ai unui sistem depăşit. Menţionez că singurii producători de eoliene din Europa sunt Germania şi Olanda. Vă las să ghiciţi cine a impus obligativitatea europeană a introducerii în reţea a energiei verzi.
Sindicaliştii ameninţă cu proteste de stradă
Reprezentanţii Cartel ALFA au anunţat că este posibil să recurgă la proteste de stradă în perioada următoare, dacă autorităţile vor rămâne ferme în decizia de majorare a nivelului salariului minim brut până la un maxim de numai 800 de lei, anul acesta. În opinia sindicaliştilor, nivelul salariului minim brut garantat trebuie să ajungă la cel puţin 850 de lei.
Taxă suplimentară pentru producătorii de gaz metan
Ministerul Finanţelor a pregătit un proiect de ordonanţă de urgenţă privind taxarea cu 60% a veniturilor suplimentare obţinute de producătorii de gaze în urma liberalizării preţurilor. Prevederile ordonanţei ar urma sî fie aplicate începând cu 1 februarie 2013. Acest tip de suprataxare a profiturilor în domeniul extractiv se aplică în Marea Britanie.
Averile a 30 de bogătaşi, luate la control de Fisc
Guvernul a decis să verifice 30 de persoane cu mari averi în România, suspectate că nu au declarat toate veniturile impozabile şi, astfel, s-au sustras de la plata unor taxe la buget. Conform legii, persoanele fizice ale căror venituri reale depăşesc cu cel puţin 50.000 de lei sumele declarate la Fisc vor plăti un impozit de 16% aplicat la sumele nedeclarate.
Deputaţii îşi iau maşini noi de un milion de euro
Aleşii s-au chinuit să le arate românilor că şi pentru ei e austeritate, dar se pare că aceasta e doar pe hârtie, din moment ce deputaţii dau peste un milion de euro doar pe maşini. Deşi iniţial se anunţase că aleşii vor folosi şi maşinile vechi din rezerva Parlamentului, conform bugetului Camerei Deputaţilor pe 2013, pentru uzul aleşilor se vor cumpăra autoturisme de peste un milion de euro.