Înainte ca Marica şi ceilalţi tricolori să aibă ocazia să joace un amical împotriva Braziliei lui Ronaldo, alţi fotbalişti au reprezentat România în Ţara Cafelei: naţionala Oamenilor fără Adăpost din România, participantă la a 8-a ediţie a Homeless WorldCup, de la Rio de Janeiro. Homeleşii români abia au aşteptat competiţia.
Ei şi-au disputat meciurile pe un teren amenajat în apropierea celebrei plaje Copacabana, pe nisipul căreia se spune că îşi şlefuiesc gleznele marii fotbalişti cariocas. Homeleşii români au bifat 12 meciuri la Rio de Janeiro, părăsind competiţia, câştigată de Brazilia, cu un bilanţ negativ: trei victorii (9-1 contra Cambodgiei, 8-2 contra Canadei şi 8-5 cu Luxemburg), o remiză (5-5 cu Olanda) şi opt înfrângeri.
La finalul turneului, tricolorii au ocupat locul 22 din totalul celor 40 de echipe, clasându-se mai bine decât Franţa (locul 29), Germania (locul 32) sau Argentina (locul 33). În clasamentul all-time al naţionalelor homeless, România e pe 26 (din 68 de ţări). Ca o paralelă, naţionala de seniori e pe locul 42 în lume. Fără cuvinte!
Regulament
- vârsta minimă de participare a fost de 16 ani;
- jucătorii trebuiau să fie oameni fără adăpost sau vânzători de ziare;
- loturile au fost alcătuite din 8 fotbalişti;
- pe teren intrau un portar şi 3 jucători;
- durata unei partide a fost de două reprize a câte 7 minute;
- dimensiunile terenului de joc: 22 metri (lungime) şi 16 metri (lăţime).
Au în lot un fost consumator de marijuana şi de heroină
Daniel Dorneanu (24 de ani, Bucureşti). A avut o copilărie normală, a urmat un liceu bun, dar, din cauza anturajului, începuse să consume ecstasy, marijuana, heroină. Devenise dependent. Abia în 2009 a intrat în programul Teen Challenge şi nu s-a mai atins de droguri.
Andrei Profir (21 de ani, Iaşi). Abandonat de părinţi, a fost dat în grija bunicilor, care, pe când avea 7 ani, l-au dus la orfelinat. În prezent, este elev în clasa a XII-a. Va sta tot în orfelinat până va termina şcoala. În timpul liber munceşte cu ziua şi joacă fotbal.
Ioan Dumitru (25 de ani, Reşiţa). A avut o copilărie grea, din cauza tatălui, care era foarte violent şi îşi maltrata copiii. La 7 ani a fugit de acasă şi a locuit pe peronul gării timp de mulţi ani. Anul trecut a renunţat la viaţa de pe stradă şi a închiriat o cameră, unde stă cu prietena lui.
Daniel Pop (20 de ani, Satu Mare). A avut o copilărie grea, din cauza părinților, care sunt săraci și nu au avut ce să-i ofere. A fugit de acasă în Timișoara, unde a stat în Complexul Studențesc. A întâlnit- o pe Cristina, cu care s-a însurat și cu care are un copil. În prezent “locuiește” pe stradă.