Grigore Vieru

Poetul Basarabiei, Grigore Vieru, a încetat din viaţă în chiar prima lună a lui 2009 după ce s-a aflat timp de două zile în stare critică la Spitalul de Urgenţă din Chişinău din cauza multiplelor leziuni rezultate în urma unui accident rutier în care a fost implicat.

„Grigore Vieru a fost un simbol al românismului, un om care a trăit cu toată fiinţa sa pentru limba română. Pentru poporul român, pentru unitatea noastră. Aşa cum îşi iubeşte un copil mama, aşa iubea el România. Avea ceva candid în sensul cel mai înalt al cuvântului într-o lume mizeră şi murdară. Academia Română l-a onorat şi este o cinste pentru Academie”, declara la acel moment academicianul Razvan Teodorescu.

Marian Cozma

În dimineaţa zilei de 8 februarie 2009, o veste pica ca un trăsnet asupra tuturor românilor. Pivotul echipei naţionale de handbal şi al echipei maghiare Veszprem, Marian Cozma, murea înjunghiat într-un club din Ungaria.

0-212031-cozma.jpg

Nici acum, la mai mult de 10 luni de atunci, adevăratele motive ale absurdei crime şi faptasii acestui act abominabil nu sunt cunoscute iar familia românului, prin vocea tatălui Petre Cozma, cere în continuare dreptate.

Cozma a fost implicat alături de doi colegi, sârbii Ivan Pesic şi Zarko Sesum, într-o altercaţie cu un clan de localnici de etnie rromă. Pesic şi Sesum au fost doar răniţi în încăierarea stârnită de rromi însă Marian a fost omorât mişeleşte.

Copiii-eroi în revoluția din 1989: uciși accidental, pentru că au protestat contra lui Ceaușescu sau împușcați ca „teroriști” la intrarea în era Iliescu
Recomandări
Copiii-eroi în revoluția din 1989: uciși accidental, pentru că au protestat contra lui Ceaușescu sau împușcați ca „teroriști” la intrarea în era Iliescu

„Au fost implicaţi într-un conflict, iar băiatul meu a plecat afară. L-au înjunghiat de trei ori, nu pot să cred. Aseară am vorbit cu el, era bine, iar acum…El nu obişnuia să provoace conflicte, sărea în ajutorul oricui. Acum nu a avut cine să-l ajute şi pe el”, a declarat tatăl handbalistului imediat după  aflarea tragicei veşti.

De-a lungul timpului, au existat mai multe variante ale filmului crimei de la Veszprem. Printre altele, s-a presupus fie că Marian Cozma ar fi sărit în apărarea iubitei sale care fusese atacată de rromi, fie că ţiganii l-ar fi omorât din greşeală pe handbalist în mijlocul unei lupte pentru răzbunare dusă cu un clan rival.

0-212032-dolanescu.jpgIon Dolănescu

Pe 19 martie, unul dintre cei mai valoroşi interpreţi de muzică populară ai României, Ion Dolănescu, a încetat din viaţă la vârsta de 65 de ani, în urma unui stop cardiac. Apropiaţii au spus că artistul suferea de ceva vreme de ciroză şi de probleme cardiace având deja în trecut patru preinfarcturi.

Ion Dolănescu s-a născut în comuna Perşinari din judeţul Dâmboviţa şi a fost unul dintre cei mai cunoscuţi şi îndrăgiţi interpreţi de muzică populară din România din perioada comunistă, albumele sale cunoscând, ani la rând, un mare succes. Popularitatea sa a ajuns să-l deranjeze chiar şi pe dictatorul Ceauşescu aşa că muzica maestrului a fost interzisă o perioadă pentru a stopa această înflorire a carierei artistului.

PNL a plătit o campanie în care Călin Georgescu a fost promovat intens pe TikTok, similară cu o campanie a Rusiei în Ucraina, a descoperit ANAF
Recomandări
PNL a plătit o campanie în care Călin Georgescu a fost promovat intens pe TikTok, similară cu o campanie a Rusiei în Ucraina, a descoperit ANAF

Din păcate, moartea marelui cântăreţ a dat startul unui scandal interminabil între cei doi fii ai săi, Ionuţ şi Dragoş, care îşi revendică şi în momentul de faţă averea imensă lăsată în urmă de tatăl lor. În timpul războiului total ce a ţinut deseori prima pagină a tabloidelor, Ionuţ şi Dragos au fost încurajaţi de colegi şi apropiaţi ai maestrului Dolănescu să se împace şi să uite orgoliile personale însă miza prea mare i-a făcut pe cei doi să ignore ceea ce şi-ar fi dorit tatăl lor cu adevărat.

Dolănescu a fost condus pe ultimul drum de mii de persoane care au venit să-i aducă un omagiu la Ateneul Român, la Biserica Sfântu Gheorghe şi la Cimitirul Bellu, locul unde a fost înhumat trupul neînsufleţit al artistului.

0-212033-margabarbu2.jpgMarga Barbu

La doar două săptămâni după despărţirea de Ion Dolănescu, lumea artistică din România avea să fie din nou în doliu după decesul actriţei Marga Barbu. Aceasta a decedat la vârsta de 80 de ani, la Spitatul de Urgenţă Floreasca din Capitală în urma unor suferinţe cardiace.

Marga Barbu s-a născut la data de 24 februarie 1929, la Ocna Şugatag, în judeţul Maramureş. Ea a absolvit Institutul de Teatru din Bucureşti în anul 1950. În 2004 a fost decorată cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios”, în grad de cavaler, de către preşedintele României la acea vreme, Ion Iliescu.

Prostia liberală nu schimbă datele „fenomenului Georgescu”. Ciucă, Rareș Bogdan nu sunt deranjați de forțele polițienești ale binelui?
Recomandări
Prostia liberală nu schimbă datele „fenomenului Georgescu”. Ciucă, Rareș Bogdan nu sunt deranjați de forțele polițienești ale binelui?

Pe ecrane, geniul său a dat viaţă unor personaje unice, pe care le-a zugrăvit cu personalitate artistică şi talent. Nici hangiţa Anita din seria „Haiducilor”, nici Agatha Slătineanu din „Mărgelatu” nu vor mai putea fi mai abil plăsmuite şi mai puternic imprimate în constiinţa publicului de vreun alt interpret.

Ştefania Stoian, soţia lui Florin Salam

Tot în luna aprilie, un alt eveniment tragic a ţinut capul de afiş al buletinelor de ştiri. Soţia manelistului Florin Salam, Ştefania Stoian, a încetat din viaţă chiar de Florii, de ziua onomastică a cântăreţului din cauza unui blocaj renal agravat de o infecţie la rinichi. De asemenea, tânăra de 27 de ani suferea de mai mult timp şi de ciroză hepatică.

0-212034-salam.jpg

Ştefania fusese operată de urgenţă cu o zi înainte însă nu a mai putut rezista şi s-a stins din viaţă. Florin Salam a organizat de atunci mai multe concerte caritabile pentru a strânge banii necesari salvării unor persoane aflate în aceeaşi situaţie cu a soţiei sale.

Înmormântarea Ştefaniei a stârnit o emulaţie de nedescris pe străzile Capitalei, mii de oameni participând la întreaga ceremonie, impresionaţi de drama prin care trece manelistul. Pe traseul cortegiului funerar a fost nevoie de zeci de poliţişti pentru fluidizarea traficului, zeci de maşini fiind prinse în blocaje în timpul ceremonialului.

0-212035-predescumurgea.jpgValeria Peter Predescu şi Cătălina Murgea

În aceeaşi neagră lună aprilie, interpreta de muzică populară Valeria Peter Predescu şi actriţa Cătălina Murgea încetau din viaţă la doar câteva ore distanţă una de cealaltă.

Actriţa în varsta de 68 de ani, laureata a premiilor Gopo in 2007 pentru cel mai bun rol feminin secundar in urma prestatiei din productia „Legaturi bolnavicioase”, a decedat din cauza unui stop cardiac. Peste doar cateva ore, Valeria Peter Predescu suferea un stop cardio-respirator la varsta de 62 de ani iar apropiatii sai nu s-au ferit sa spuna ca un rol insemnat in probleme cardiace ale artisei l-a avut viata de familie nefericita.

S-a scris la acel moment ca arestarea in 2007 a fiului sau, Nicolae, pentru participarea la 30 de jafuri armate ar fi daramat-o pe Valeria Peter Predescu.

0-212037-stepa.jpgTatiana Stepa

Tatiana Stepa, una dintre cele mai cunoscute cântarete si autoare de muzica folk din România s-a stins din viata pe 7 august, la vârsta de 46 de ani, din cauza cancerului de col uterin de care suferea de aproximativ cinci ani.

Artista s-a nascut la 21 aprilie 1963, în localitatea Lupeni din judetul Hunedoara. A compus pe versuri proprii si pe cele ale unor mari poeti români si universali: Adrian Paunescu, Lucian Blaga, Elena Farago, Ioan Alexandru, Camelia Radulian, Federico Garcia si Esenin.

Tatiana Stepa a fost inmormantata pe Aleea Artistilor din Cimitirul Bellu in prezenta a doar 150 de persoane, prieteni, colegi si admiratori.

0-212038-lazarov.jpgValeriu Lazarov

Parintele unora dintre cele mai de succes emisiuni TV de la noi din tara, Valeriu Lazarov, a parasit aceasta lume pe 11 august, la Madrid.

Dintre cele mai cunoscute emisiuni difuzate si produse în România, dupa Revolutie, sub semnatura ilustrului om de televiziune, pentru posturi precum TVR 1, Antena 1, Kanal D sau Romantica, mentionam „Surprize, surprize”, „Ploaia de stele”, „Iarta-ma!”, „Bine-ai venit la nunta ta”, „Din dragoste”, „Geniali”, „Sarabanda”, „Academia vedetelor”, „Batem palma”, „Ciao, Darwin!” si serialele „Chiquititas”, „Secretul Mariei”, „Vocea inimii”.

Lazarov, in varsta de 73 de ani, locuia de mai multi ani in Spania, alaturi de sotia sa, Augusta Dumitrascu si suferise de curand o operatie la colon. Dealtfel, surse medicale au precizat ca de vina pentru decesul omului de televiziune ar fi fost complicatiile aparute la aceasta interventie chirurgicala.

0-212039-bogardo.jpgFlorin Bogardo

Unul dintre cei mai iubiti dar in acelasi timp discreti compozitori de muzica usoara, Florin Bogardo, a murit tot in luna august, la varsta de 67 de ani, dupa ce a suferit un infarct. In inima publicului vor dainui pentru totdeauna acordurile pieselor „Ani de liceu”, interpretata de sotia sa, Stela Enache, pentru coloana sonora a filmului „Liceenii” si „Sa nu uitam trandafirii”.

Nicu Constantin

Actorul Nicu Constantin a lasat scena romaneasca mult mai trista si a plecat spre o lume mai buna pe 15 septembrie, la varsta de 70 de ani, dupa o suferinta lunga pe patul Spitalului Militar, acolo unde era internat inca din luna mai a acestui an din cauza unor grave afectiuni pulmonare.

Constantin s-a consacrat pe scena Teatrului de Comedie ”Constantin Tanase”, unde a jucat vreme de 40 de ani, în peste 9.000 de spectacole, începând cu 1960.

0-212041-nicuconstantin2.jpg

0-212040-nicuconstantin1.jpgActorul a jucat în aproximativ 28 de filme, printre care „Împuscaturi pe portativ” (1966), „Vin ciclistii” (1968), „Alo, aterizeaza strabunica” (1981) si „Ministerul comediei” (1999), „Harababura” (1990), „Borvizomanii” (1988), „Muschetarii în vacanta” (1984), „Secretul lui Bachus” (1983), „Întoarcere la dragostea dintâi” (1981), „Grabeste-te încet” (1981), „Am o idee!” (1981), „Ora zero” (1979), „Totul pentru fotbal” (1978), „Septembrie” (1977), „Lupusor si Mielutu” (1975).

”Nicu era, prin firea lui, un om extrem de vesel, volubil, pus mai tot timpul pe gluma, glume care uneori te atingeau, erau usor acide. Un om de spirit, un om nascut cu calitati extraordinare, as zice, niste calitati vindecatoare pentru ca umorul si zâmbetul te fac uneori sa uiti de suparari. Nicu, numai prin aparitia sa, te facea, pentru câteva momente, sa-ti abati gândurile de la cele rele si sa zâmbesti. Face parte din panoplia acelor actori care în vremuri mai putin faste au reusit sa ne faca sa zâmbim si sa uitam un pic de ziua si greutatile de mâine si sa ne dea curaj si speranta’, a declarat Alexandru Arsinel.

0-212042-politica.jpgOvidiu Musetescu si Radu Timofte

In luna octombrie, Ovidiu Musetescu si Radu Timofte, doi fosti oameni cu functii importante in stat, au incetat din viata.

Musetescu, in varsta de 54 ani, fost ministru al Autoritatii pentru Privatizare si Administrarea Participatiunii Statului (APAPS) a murit dupa o lupta grea cu cancerul. Cu doar o luna inainte de acest tragic eveniment, se incepuse urmarirea penala impotriva lui Musetescu in dosarul referitor la privatizarea Alro Slatina si Alprom SA, unde era acuzat de abuz de serviciu.

Radu Timofte, fost director al SRI in anii 2001-2006, a murit la varsta de 60 de ani din pricina leucemiei. De asemenea, Timofte fusese trimis in judecata de procurorii DNA in luna iunie a acestui an sub acuzatiile de fals si abuz in serviciu in legatura cu achizitionarea locuintei de serviciu.

0-212043-dinica12.jpgGheorghe Dinica

Gheorghe Dinica, unul dintre cei mai indragiti actori romani, ne-a parasit in data de 10 noiembrie, la varsta de 75 de ani, dupa ce a stat internat aproape o luna la Spitalul Floreasca din Capitala din cauza unei infectii generalizate.

De-a lungul timpului, Gheorghe Dinica a încântat generatii întregi de spectatori cu evolutiile sale de pe scenele Teatrului Mic, Teatrului de Comedie, Teatrului Bulandra, Teatrului National Bucuresti sau Teatrului Odeon.

Ca actor de film, maestrul a fost protagonistul a peste 60 de productii, dintre care cele mai cunoscute sunt „Strainul” (pelicula de debut), „Felix si Otilia”, „Un comisar acuza”, „Cu mâinile curate”, „Revansa”, „Prin cenusa imperiului”, „Secretul lui Bachus”, „Bietul Ioanide”, „Ultima noapte de dragoste”, „Cel mai iubit dintre pamânteni”, „Patul conjugal”, „Patul lui Procust”, „Orient Express”, „Filantropica” etc.

0-212044-dinica22.jpg

„Îmi spunea mereu ca stie ce defecte am si sustinea ca sunt talentat si nu sunt prost. Era plin de har, avea atât umor, era nemaipomenit. Sufletul meu plânge pentru el, dar il aplaud pentru tot ce a facut în filmul romanesc. A fost unul dintre cei mai mari actori”, a declarta Florin Piersic la aflarea tristei vesti.

Vitalii Mitu

Tot in luna noiembrie, o alta poveste tragica a socat opinia publica. Luptatorul basarabean Vitalii Mitu, partenerul de antrenament al celui ce avea sa devina campionul mondial K1, olandezul Semmy Schilt, a decedat in sala de antrenament a colegului sau Ciprian Sora.

0-212045-mitu.jpg

Dupa ce initial s-a zvonit ca decesul sau ar fi survenit in urma unei lovituri puternice primite de la Schilt, autopsia lui Mitu a lamurit situatia, cauza exacta a mortii luptatorului de doar 22 de ani fiind pneumopatia hemoragica si insuficienta respiratorie acuta.

Cu alte cuvinte, inima lui Mitu a cedat din cauza efortului fizic foarte intens care a produs o puternica hemoragie dusa pe picioare o buna perioada de basarabean.

 
 

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Încă un DIVORȚ în showbizul românesc! Și-au spus ADIO după 10 ani de mariaj! 'S-a încheiat într-un mod civilizat, nu e cu scandal'
Unica.ro
Încă un DIVORȚ în showbizul românesc! Și-au spus ADIO după 10 ani de mariaj! 'S-a încheiat într-un mod civilizat, nu e cu scandal'
Cum arăta Corina Caciuc în urmă cu câțiva ani, înainte de operațiile estetice...Pare altă femeie, dar și atunci era atrăgătoare
Viva.ro
Cum arăta Corina Caciuc în urmă cu câțiva ani, înainte de operațiile estetice...Pare altă femeie, dar și atunci era atrăgătoare
În sfârșit, Adrian Cioroianu a vorbit despre divorțul de Daniela Nane: "Am cunoscut-o într-un studio de televiziune". Ce spune despre pozele cu fosta soție și iubitul tinerel
Libertateapentrufemei.ro
În sfârșit, Adrian Cioroianu a vorbit despre divorțul de Daniela Nane: "Am cunoscut-o într-un studio de televiziune". Ce spune despre pozele cu fosta soție și iubitul tinerel
România va avea un nou drum de mare viteză. Are o lungime de 51 de kilometri și leagă 2 mari orașe
FANATIK.RO
România va avea un nou drum de mare viteză. Are o lungime de 51 de kilometri și leagă 2 mari orașe
Ce decizie au luat Anca Țurcașiu și iubitul ei, Călin Șerban, pentru începutul lui 2025. Confesiunea făcută de artistă: „De pe 2 ianuarie…”
Elle.ro
Ce decizie au luat Anca Țurcașiu și iubitul ei, Călin Șerban, pentru începutul lui 2025. Confesiunea făcută de artistă: „De pe 2 ianuarie…”
S-a aflat! De ce a jignit-o Makaveli, tiktokerul care l-a susţinut pe Călin Georgescu în campanie, pe soția lui Mihai Gâdea. 'E personal'. Ce detalii au ieșit acum la iveală
Unica.ro
S-a aflat! De ce a jignit-o Makaveli, tiktokerul care l-a susţinut pe Călin Georgescu în campanie, pe soția lui Mihai Gâdea. 'E personal'. Ce detalii au ieșit acum la iveală
Cât câștigă un român care spune că lucreză și 310 ore pe lună la o fermă din Germania: "Dacă era așa mergeam toți acolo"
Observatornews.ro
Cât câștigă un român care spune că lucreză și 310 ore pe lună la o fermă din Germania: "Dacă era așa mergeam toți acolo"
Horoscop 21 decembrie 2024. Săgetătorii trec la preocupări mai serioase, selectează cu mai multă atenție ceea ce fac și spun
HOROSCOP
Horoscop 21 decembrie 2024. Săgetătorii trec la preocupări mai serioase, selectează cu mai multă atenție ceea ce fac și spun

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI