La manşa elicopterului se simt ca acasă, iar panoul cu butoane şi semnale luminoase nu mai are nici un fel de secrete pentru ei. Acolo sus, în văzduh, spintecând cu păsările de oţel aerul, totul se desfăşoară cu precizie. Nu e loc de greşeală, mai ales că misiunea lor este să-şi salveze semenii aflaţi în situaţii critice. Ei sunt piloţii Inspectoratului General de Aviaţie, salvatorii la… înălţime ai “Internelor”.
Am zburat cu elicopterul Unităţii Speciale de Aviaţie
Cum petrec sute de ore la bordul aparatului, elicopterul este ca o a doua casă pentru ei. Zilele trecute, am zburat cu ei în apropierea Capitalei. Piloţii care, astăzi, vor defila, cu ocazia Zilei Forţelor Aeriene, au “dansat” pe cer cu măiestrie, demonstrându- mi că a zbura este chiar mai uşor decât să conduci maşina pe străzile aglomerate ale Bucureştiului.
“Pentru noi, zborul este o plăcere. Odată ce‑ţi intră în sânge, nu mai ai scăpare”, ne spune locotenent comandor Titu Băbeanu (41 de ani). În dreapta lui, secundul, locotenent comandor Matilda Marin (41 de ani), adaugă: “Suntem tot timpul gata de a pleca şi a-i salva pe cei aflaţi la necaz. Ne bucurăm după reuşita fiecărei misiuni atunci când ajungem acasă şi suntem alături de cei dragi”.
În spatele celor doi, ca un vultur, cu ochii aţintiţi pe panoul de comandă la zecile de butoane şi beculeţe aprinse, este maistrul militar Octavian Pavel (34 de ani). “Lucrăm în echipă, iar acest lucru se vede”, completează bărbatul. Ori de câte ori stihiile naturii fac prăpăd în calea lor, ori de câte ori turiştii vor “să cucerească” muntele în tricou şi papuci şi sunt răniţi, ori de câte ori există victime în cazul unor accidente grave ce trebuie să ajungă urgent la spital, piloţii “Internelor” sunt gata să intervină.
În plus, cu ajutorul unor camere de luat vederi performante, ei supraveghează din înaltul cerului bandele de infractori care “atacă” pădurile, pescuiesc ilegal sau fură pe rupte combustibil din conducte.
I-au recuperat de pe munte
Acum o săptămână, 40 de turişti blocaţi la cabana Negoiu din munţii Făgăraş au fost salvaţi cu elicopterul de la “Interne”. La manşă s-au aflat comandor Neculai Chiriţă (42 de ani), comandantul Unităţii Speciale de Aviaţie Bucureşti, şi lt. comandor Titu Băbeanu. “A fost o misiune dificilă. Pe munte nu ştii niciodată cum este, din cauza curenţilor de aer”, ne-a declarat comandor Chiriţă, un pilot cu 3.500 de ore la activ.