România: 800.000 de pacienți ”știuți” cu diabet
Conform estimărilor medicale, între 700.000 și 800.000 de români suferă de diabet (vorbim despre pacienții înregistrați la cabinetele medicale de specialitate; numărul real al diabeticilor fiind, fără doar și poate, mai mare, pentru că mulți rămân nediagnosticați pentru simplul motiv că… nu își fac analizele periodic și nu merg la doctor pentru interpretarea acestora). Din cele 800.000 de cazuri, circa 220.000 se tratează cu insulină.
Terapia cu insulină este considerată cea mai complexă formă de tratament, pentru că ea presupune o legătură permanentă între echipa medicală (formată din doctor și asistent educator), psiholog și pacient + familia acestuia. În acest triunghi apare o persoană despre care se vorbește prea puțin sau chiar deloc: asistentul educator. Adică?!
Asistentul educator – o verigă importantă și o specializare… cu cântec
„Cu cântec” – zic – amintindu-mi versurile unui șlagăr vechi: „Un vis frumos/Chiar prea frumos/ Să poată fi adevărat!”. Asistentul educator este o verigă foarte importantă: el ține legătura cu pacientul și cu familia acestuia, ajutându-i să ajusteze tratamentul cu insulină, între vizitele la medicul de specialitate. El trebuie să fie, așadar, o persoană cu o calificare expresă și să aibă un program fix de întâlniri cu pacienții. Aceasta este „fișa postului”. Dar există mult prea puține… posturi și persoane care să le ocupe. Cauza? Llipsa banilor (eterna poveste!) împiedică sistemul medical de stat să formeze un număr suficient de asistenți educatori în acest domeniu și apoi să îi și plătească pentru munca lor. Consecința: numărul asistenților educatori aflați „în slujba” pacienților insulinodependenți din România este departe de a acoperi un minim necesar. Revenind de unde am plecat: instituția asistentului educator este la stadiul de „vis frumos, chiar prea frumos, să poată fi adevărat!”.
Nou: Facultatea de Excelență in Insulinoterapie
Acesta este numele unui program ambițios, lansat zilele trecute, de care ar urma să beneficieze, până la finalul acestui an, peste 300 de asistente-educator și peste 400 de medici. Ei vor urma cursuri (gratuite) de educație și perfecționare în domeniul insulinoterapiei. Iar beneficiarii direcți ai programului vor fi, în ultimă instanță, pacienții. Programul a fost lansat de compania Sanofi, în parteneriat cu societățile medicale de profil, „Facultatea de Excelenţă în Insulinoterapie”. Primul proiect – „Junior Club” – se adresează tinerilor medici specialişti aflaţi la început de drum şi medicilor rezidenţi din anii terminali. Pe parcursul a două zile, 21-22 aprilie, aceştia vor beneficia de cursuri medicale aprofundate şi de aplicaţii pe studii de caz, referitoare la insulinoterapie.
Două platforme on-line vin în ajutorul bolnavilor
Pentru pacienţi şi publicul larg, „Facultatea de Excelenţă în Insulinoterapie” va lansa două
platforme online: T1Dstars şi Complete Life. Prima este dedicată copiilor şi adolescenţilor
diagnosticaţi cu diabet tip 1 şi va fi activă la sfârşitul lunii mai. Cea de-a doua, Complete Life, se
adresează întregii comunităţi interesate de tema diabetului zaharat în România: personal medical, educatori şi pacienţi, vizând creşterea nivelului educaţional şi înlesnirea comunicării între membrii acestei comunităţi. O problemă des întâlnită la majoritatea pacienţilor este reticenţa de a trece la tratamentul bazat pe insulină. Însă, ca urmare a amânării insulinoterapiei, pacientul se expune riscului de a dezvolta complicaţii grave. De aceea, programul amintit își propune să îi ajute pe pacienţi să înţeleagă importanța insulinoterapiei în prevenirea complicaţiilor diabetului, mai ales atunci când tratamentele non insulinice disponibile nu le mai pot asigura controlul glicemic adecvat. În acest sens, sunt prevăzute peste 25 de manifestări educative (simpozioane, workshop-uri şi mese rotunde) dedicate pacienţilor, pentru a-i ajuta să-și controleze mai bine diabetul.
Sibiu și Cluj – „piste” pentru marșurile de combatere a epidemiei
În cursul acestui an, vor fi organizate şi două Marşuri de Combatere a Diabetului, la Sibiu şi Cluj, pentru a promova adoptarea unui stil de viaţă activ ca metodă eficientă de prevenire a diabetului zaharat, precum şi a complicaţiilor acestuia. Marșurile vor și și un bun prilej pentru atragerea cât mai multor donaţii în beneficiul pacienţilor cu diabet.
220.000 de români aniversează… descoperirea insulinei
Anul acesta se împlinesc nouă decenii de la prima injecție cu insulină făcută în România, în 1922. Cu un an înainte, în 1921, savantul român Nicolae Paulescu crea această metodă de tratament revoluționară pentru persoanele cu diabet: celor cu diabet zaharat tip 1 le salvează viața, celor cu diabet zaharat tip 2 le prelungește viața și îmbunătățește semnificativ caltiatea ei. Astăzi, în România, circa 220.000 de oameni trăiesc datorită descoperirii de acum 90 de ani.