Toată viaţa lui a făcut numai fizică. Are 45 de ani de învăţământ. Pentru Adrian Dafinei (66 de ani) această materie pare să nu mai aibă secrete. Dovada? Generaţiile de elevi pe care-i duce la olimpiade internaţionale şi care se întorc acasă cu medalii.
Ultimii au câştigat, acum aproximativ o lună, la Astana, două medalii de aur (Cristian Frunză, Ştefan Eniceicu), două de argint (Denis Turcu şi Tudor Creţu) şi una de bronz (Gabriel Găitan).
Lotul României s-a clasat detaşat pe primul loc dintre echipele europene prezente la concurs, peformanţă obţinută al doilea an consecutiv.
“Antrenorul” de genii vine special din Canada să-i pregătească pe copii. Acolo locuieşte toată familia lui, dar pentru că iubeşte ceea ce face, Dafinei vine 6 luni pe an în România.
Atunci predă la Facultatea de Fizică a Universităţii din Bucureşti şi se ocupă de olimpici, fiind liderul echipei care face selecţia şi pregătirea suplimentară a membrilor lotului pentru faza internaţională.
Elevii lui, apreciaţi în străinătate
Cum se aleg elevii? Din miile de copii care participă la olimpiade faza pe şcoală, doar 100 ajung la faza naţională, iar dintre aceştia, după un examen de 5 ore, sunt aleşi 20. Ei sunt supuşi unei pregătiri intensive de aproximativ două săptămâni.
În acelaşi timp, elevii dau patru examene de baraj teoretice, de câte cinci ore, în urma cărora sunt selectaţi cei cinci membri ai echipei care ne va reprezenta la olimpiada internaţională.
Aceşti elevi selecţionaţi sunt supuşi unui nou stagiu de pregătire teoretică şi experimentală de două săptămâni, desfăşurat sub coordonarea Facultăţii de Fizică a Universităţii Bucureşti.
În activitatea de selecţie participă profesori din Facultăţile de Fizică din Bucureşti, Craiova, Iaşi, Cluj, precum şi profesori din învăţământul preuniversitar. Adrian Dafinei este liderul acestei echipe.
“Olimpicii sunt o categorie specială de tineri care s-au născut având calităţi speciale. La fizică, olimpicii sunt copii care învaţă susţinut încă din clasa a VI-a. Din păcate, elevii performeri apar într-un număr din ce în ce mai mic de licee”, spune profesorul de genii.
Cert este că după ce termină liceul, majoritatea adolescenţilor pe care-i pregăteşte pentru olimpiadele internaţionale intră cu brio la universităţi precum Standford, Princeton, Harvard.
Profesorul Dafinei ştie un lucru sigur şi îl spune şi elevilor şi studenţilor săi de câte ori are ocazia: “Nu există şomaj pentru absolvenţii facultăţilor de fizică”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro