Reprezentanţii noştri au învins Filipine (8-2), Belgia (9-1), Austria (4-3), Slovenia (8-4) şi Bosnia (4-3) şi au avansat în faza a doua a competiţiei ce reuneşte 46 de naţionale de homeless din lume.
Ieri, de ziua lui Petre Râmneanţu, unul dintre fotbalişti, românii au bătut şi Scoţia (7-4) şi continuă lupta pentru fazele finale. Urmează Olanda, Namibia, Danemarca şi Chile în grupa principală.
“E serie grea, dar am încredere că Dumnezeu ne va ajuta din nou”, spune antrenorul Mihai Rosus, el însuşi fost copil al străzii.
Ca angajat al fundaţiei Metanoia, el a sprijinit ideea creării unei naţionale a oamenilor străzii: “La început am avut bătăi de cap, băieţii veneau la selecţii sau la antrenamente cu punga de aurolac după ei! Leam explicat că n-au nici o şansă să facă parte din echipă dacă nu renunţă la obiceiul ăsta şi au înţeles”.
Portarul, de la 7 ani într-o casă de copii
Jucătorii crescuţi în orfelinate au câştigat în acest an Europenele de la München, Germania, unde au ajuns campioni fără echipament adecvat, care ar fi trebuit asigurat de FRF! La ultima ediţie a Mondialelor au fost pe 17.
Până acum, unul dintre cei mai buni tricolori în turneul ce se desfăşoară pe terenuri amplasate pe malul râului Warta a fost portarul Kristyan Simoniac (21 de ani), cu parade formidabile.
“De la şapte ani stau într-o casă de copii. De atunci, n-am mai aflat nimic de părinţii mei”, a spus Cristi.
Regulamentul competiţiei
- vârsta minimă de participare a fost de 16 ani;
- jucătorii trebuiau să fie oameni fără adăpost sau vânzători de ziare;
- loturile au fost alcătuite din 8 fotbalişti;
- pe teren intrau un portar şi 3 jucători;
- durata unei partide a fost de două reprize a câte 7 minute;
- dimensiunile terenului de joc: 22 metri (lungime) şi 16 metri (lăţime).
- la primele două ediţii, lotul tricolor a fost pregătit de fostul internaţional Florin Bătrânu. Organizatorii au schimbat regulamentul, cerând ca “naţionalele” să fie conduse de un fost participant la Homeless World Cup.
Lotul României: Kristyan Simioniac (portar), Laurenţiu Cosmin, Petre Râmneanţu, Alexandru Moricz, Ionuţ Bârză Florin Viki şi Simion Mihai Gulan.