La doar o zi de la găsirea a 35 de arme din cele 62 furate la sfârşitul lunii ianuarie anul acesta din depozitele UM 01916, lucrurile se complică din ce în ce mai mult pentru mafioţi. Printre mitralierele AKM ale Armatei, lipsă la apel acum 11 luni, în depozitele din Dragomireşti Vale şi Chiajna, Ilfov, ale firmei fraţilor Alexandru şi Liviu Iordan – parteneri de fărădelegi cu clanul Preda – au fost găsite şi stupefiante. Heroină, care, spun anchetatorii, se “odihnea” acolo în drumul ei spre Occident. Criminaliştii care au examinat armele găsite, dar şi unitatea militară şi împrejurimile, susţin că au probe solide împotriva mafioţilor.
“La locul faptei, dar şi pe arme, au fost găsite urme biologice care corespund ADN-ului lui Eugen Preda. Nu avem probe indirecte, avem dovada. Ne bazăm pe probe ştiinţifice”, a declarat procurorul Codruţ Olaru, şeful DIICOT. Cu alte cuvinte, liderul clanului Preda a fost trădat şi de amprente care, cu noroc, s-au conservat timp de 11 luni pe armele furate şi găsite, ambalate în saci de rafie, în depozitele fraţilor Iordan. Aşa s-a probat că membrii clanului Preda au participat la furt, iar cei ai clanului Iordan, la încercarea de distribuire a armelor pe piaţa neagră.
Afaceri de milioane de euro din droguri
În ceea ce priveşte afacerea cu droguri pentru Europa de Vest, anchetatorii au spus că heroina era adusă, de o altă ramificaţie a grupării criminale, pentru 50.000 de euro transportul, din Turcia şi Bulgaria şi, până să fie expediată în Occident, era depozitată la firmele fraţilor Iordan. Traficanţii îşi permiteau să-i plătească bine pe cărăuşi pentru că profitul afacerii ajunsese la şapte milioane de euro. “Au fost două anchete paralele. La arme nu s-a ajuns întâmplător. Am intervenit înainte ca aceştia să facă un nou transport spre Olanda. Am preferat să lăsam drogurile şi să interceptăm armele, care nu au fost folosite. Unele erau conservate cu vaselină. Exista posibilitatea ca acestea să fie date la schimb pentru droguri sau chiar să ajungă în mâinile unora care să le folosească”, a declar a t chest o r u l Petre Tobă, şeful IGP.
Unul dintre depozitele fraţilor Iordan, scena unei crime
În urmă cu un an, pe 21 decembrie 2008, depozitul fraţilor Iordan, aflat în localitatea ilfoveană Chiajna, a fost scena unei crime. Costel Ailincăi (49 de ani), muncitor la firma celor implicaţi acum în furtul armelor de la Ciorogârla, şi-a ucis colegul de muncă, pe Ion Petrişor (35 de ani), după ce amândoi se cinstiseră cu câteva pahare.
Expertizele criminalistice au costat 50.000 de euro
În afara datelor oferite de Serviciul Român de Informaţii (SRI) şi de Direcţia de Informaţii Militare (DIM), în anchetă au fost folosite şi probe ştiinţifice. “Urmele lăsate de hoţi au fost verificate în bazele de date şi au fost comparate cu cele ale unui număr de 10.000 de persoane. Au fost făcute sute de expertize criminalistice pentru 500 de urme şi microurme prelevate din diverse locuri. Numai ancheta a costat 50.000 de euro”, a spus chestorul Petre Toba.
Rămâne în arest 29 de zile
Judecătorii Tribunalului Bucureşti au hotărât aseară ca Eugen Preda şi alţi 13 acuzaţi să fie arestaţi pentru 29 de zile în dosarul “Ciorogârla”, care are deja 19 volume. Decizia instanţei nu este însă definitivă şi a fost deja contestată de avocaţi. Singurul rămas în libertate este Adrian Preda, fratele principalului suspect. Ieri, în timp ce magistraţii deliberau, Eugen a făcut câteva declaraţii presei. El a susţinut că nu este vinovat. Ceva mai târziu, Preda s-a predat la Direcţia Cercetări Penale. (Cosmin Torr)