Decizia CEDO de ieri vizează „încălcarea drepturilor omului, respectiv a dreptului la viață, a dreptului la integritate fizică și a dreptului de a nu fi supus discriminarii” se arată într-un comunicat al Romani Criss, organizația care a i-a reprezentat pe romi atât în timpul anchetei din România, cât și în fața Curții Europene a Drepturilor Omului.
„În data de 7septembrie 2006, în urma unui conflict inițial dintr-un bar între două persoane de etnie romă din comunitatea din Apalina și un politist, mai multe echipaje de poliție însoțite de forțele speciale au descins în Apalina, cu scopul de a înmâna două invitații procedurale pentru cei doi romi implicați, moment în care s-a iscat un conflict între mai mulți romi și politiști, aceștia din urma utilizând necorespunzător și în mod abuziv mijloacele din dotare, respectiv arme de foc, spray-uri cu gaz lacrimogen etc. CEDO a condamnat Romania pentru încalcarea drepturilor omului, respectiv a dreptului la viață, a dreptului la integritate fizică și a dreptului de a nu fi supus discriminarii. S-a avut în vedere modul defectuos în care a fost derulată ancheta de către organele de urmărire penală, fiind astfel omisă constatarea și sancționarea promptă a neregulilor săvârșite prin purtarea abuzivă a politiștilor, fapte ce au generat suferințe medicale majore, constatate prin certificate medico-legale, în rândul membrilor comunității de romi din Apalina, jud Mureș”, susțin reprezentanții Romani Criss.
- Magistrații CEDO critică ancheta din România
Instanța europeană a subliniat că fortele de ordine nu pot fi folosite în mod arbitrar și excesiv, ci doar în situații în care este vorba despre luări de ostatici sau răpiri, ori în cazul în care sunt implicați infractori periculoși sau înarmați cu arme de foc. În speța de fata, CEDO a aratat ca nu a existat o explicație plauzibilă din partea autorităților pentru utilizarea fortelor speciale. CEDO a condamnat și modul în care autoritățile române au derulat ancheta. Mai concret, procurorii au fost criticați pentru faptu că n-au efectuat nicio expertiză în dosar, n-au audiat pe toată lumea implicată, n-au stabilit motivele pentru care romii au fost împușcați în spate și nici dacă polițiștii și-au folosit armele de foc în încăierarea de la Apalina în urma căreia o femeie și-a pierdut viața.
CEDO a mai stabilit că deși autoritățile au reclamat faptul ca o multime furioasă, formată din peste 100 de romi a atacat politiștii, procurorul a audiat doar 29 de victime și niciun alt participant din cei peste 100 de presupuși scandalagii din rândul romilor. De asemenea, nici un martor nu a fost audiat. CEDO a mai subliniat faptul că niciun obiect (furci, topoare etc) dintre cele cu care autoritățile reclamă că ar fi fost atacate de romi nu a fost găsit și reținut în cadrul cercetărilor efecuate de reprezentanții parchetului. Deși romii au reclamat în fata Parchetului faptul ca acțiunea poliției a avut o motivare rasistă, în special în ce privește utilizarea trupelor speciale de poliție și a forței excesive, autoritățile nu au acordat atenție acestui aspect în cadrul investigației și nu au audiat martorii și polițiștii cu privire la acest lucru.
România a fost condamnată pentru încalcarea art. 2, 3 si 14 coroborat cu art. 2 si 3 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, iar victimele au primit suma totală de 192.000 de euro drept despăgubiri, împărțită astfel: 42.000 euro pentru cei șapte copii ai defunctei Ciorcan Susana și câte 7500 euro pentru fiecare dintre cele 20 de victime.
„Suma totală acordată drept despagubiri este a doua ca mărime din istoria CEDO în cazurile în care sunt implicați romi, prima fiind o alta cauză în care Romani CRISS a sprijinit victimele pentru parcurgerea demersurilor juridice, anume cauza Moldovan și altii c. România (cunoscuta drept cazul Hădăreni), în care CEDO a acordat per ansamblu aproximativ 470.000 euro”, se mai arată în comunicatul citat.