Când cineva scoate din buzunar chiar şi o sută de mii de euro pentru o bijuterie pe patru roţi e convins că autoturismul respectiv este, datorită sistemelor de pornire de ultimă generaţie, o fortăreaţă în faţa asaltului bandiţilor. Fals! Hoţii care nu vor să piardă comenzi grase ţin pasul cu tehnica şi s-au “blindat” cu aparatură ultramodernă de pornit aproape orice tip de motor. Este vorba despre scanere care bruiază datele bordului şi, astfel, anulează amprenta electronică a cipului cheii originale.
Montat la priza de diagnoză, dispozitivul face ca bordul să cedeze şi să recunoască orice cheie brută. Atacul electronic este precedat de tăierea, cu un bomfaier fin, a unor garnituri ale mânerului portierei care, practic, susţin întreaga încuietoare, care cedează rapid. Asemenea atacuri electronice poartă semnătura unor hoţi precum cei din gruparea lui “Dereseu” care erau specializaţi doar în furtul BMW-urilor X5 şi X6. Maşinile erau apoi scoase din ţară cu destinaţia Republica Moldova, Rusia, Irak sau Siria.
De altfel, fiecare bandă are specializarea ei şi, prin urmare, se “înarmează” cu dispozitive electronice speciale, care acţionează doar pentru pornirea motoarelor anumitor mărci. De aceea, gruparea “Gonzo” din Dămăroaia lucra doar pe Reanault Megane şi Duster şi nu se amesteca în treburile rivalilor alături de care-şi împărţeau Bucureştiul. “Dispozitivele pot fi cumpărate de pe internet. Fiecare este gândit pentru un anumit tip de motor, nu este universal. La o grupare, am găsit maximum două dispozitive, pentru că sunt destul de scumpe, costă vreo 3.000 de euro.
Chiar şi în aceste condiţii, numărul furturilor e în scădere. Am arestat mulţi hoţi de maşini”, ne-a declarat coms. şef Constantin Stoian (foto), şeful Serviciului Furturi Auto al Capitalei.
GPS-uri «plantate» în maşinile-ţintă
În era tehnicii moderne, unii hoţi de maşini recurg la stratageme deosebit de inteligente pentru a fura autoturisme de lux. Bandiţii vând un bolid de lux unui client oarecare, însă nu uită să “planteze” în interior un GPS şi să se scuze că au pierdut rândul al doilea de chei. “Aparatul le va arăta în permanenţă unde se află autoturismul pe care oricum şi-au luat banii, iar la momentul oportun vor ataca. Cu cheia pe care nu au predat- o deschid maşina ca şi cum ar fi a lor. Am avut un caz în care s-au dus până în Franţa după maşina vizată”, a adăugat comisarul-şef Stoian.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro