Schema traficanţilor
Conform DIICOT, spirtul medicinal produs de o firmă din Brăila (Marex SA, care aparţine celui mai bogat om din zonă, Marin Moraru) se ducea către ceilalţi membri ai reţelei. Alcoolul era trecut prin mai multe firme pentru a i se pierde urma, iar până la urmă era filtrat şi supus unor procedee chimice astfel încât, la final, din spirt ieşea alcool etilic. Iată cum descriu procurorii procedeul: “Ulterior achiziţionării angro a acestor produse, cei în cauză recurg la «renaturarea» lor ilicită (prin filtrări succesive şi alte procedee empirice) şi comercializarea clandestină a alcoolului etilic astfel (re)obţinut sub formă de băuturi alcoolice”. Ca să evite plata accizei pentru băuturi alcoolice, traficanţii ascundeau alcoolul etilic în sticle de spirt, recipiente pentru loţiuni cosmetice şi bidoane pentru soluţie de parbriz.
Unde ar putea fi alcoolul contrafăcut
Cel mai probabil, alcoolul contrafăcut a ajuns în cârciumile de la ţară sau în “bombe” de oraş, acolo unde împătimiţii tăriei ieftine îşi permit să dea doar câţiva lei pe o “cinzeacă”.
“Nu mai beţi băuturi necunoscute, fără date de identificare! Nu mai beţi băutură vrac, oricare ar fi aceasta! Nu luaţi ţuică sau palincă din pieţe, la PET”, este avertismentul lui Nawaf Salameh. El mai spune că o sursă de alcool contrafăcut poate fi găsită chiar şi în marile magazine. Este vorba despre alcoolul de 96 de grade, folosit de români la prepararea vişinatei, a afinatei sau a altor băuturi din fructe.
“Nimeni nu poate şti ce este acolo, însă dacă este prea ieftin, feriţi-vă”, a mai avertizat şeful Alexandrion. Ca argument, el arată că acciza la litrul de alcool pur este de 10,65 de euro, la care se adaugă TVA. Asta înseamnă că aproximativ 60 de lei din preţul de vânzare al unui litru de alcool de 96 de grade este reprezentat doar de taxe. La poarta fabricii, un litru de alcool este vândut cu minimum 0,7 euro pe litru, deci circa trei lei.
Costurile de ambalare, transport şi profitul distribuitorului mai cresc cu câţiva lei preţul final, aşa că se ajunge lejer la circa 70 de lei ca preţ minim de vânzare. Tot ce se vinde sub acest preţ este contrafăcut, spune Nawaf Salameh.
Revenind la ancheta DIICOT, procurorii au descoperit, în urma percheziţiilor de ieri, 28 de instalaţii clandestine de rafinare pe care traficanţii le foloseau pentru a produce vinul, vodca sau coniacul contrafăcut şi ulterior pus în vânzare. Ancheta s-a desfăşurat în Galaţi, Brăila, Constanţa, Tulcea, Harghita, Covasna, Braşov, Mureş, Maramureş şi Bucureşti. Având în vedere pericolul reprezentat de alcoolul contrafăcut, am verificat dacă la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului sunt plângeri pe acest subiect.
“Deocamdată, ANPC nu a primit nici o sesizare în acest caz”, ne-au declarat reprezentanţii instituţiei.
Nu e glumă! Băutura contrafăcută chiar ucide!
Alcoolul contrafăcut, fie că e vorba de spirtul medicinal ori de alt tip de băutură spirtoasă, duce, în cazul celor ce îl consumă, la moarte. Aşa au păţit anul trecut 25 de bihoreni care şi-au pierdut viaţa după ce au băut alcool sanitar de contrabandă. Acelaşi lucru l-au păţit şi trei consumatori din Megidia, care au trecut în lumea de dincolo după ce s-au cinstit cu toţii dintr-o sticlă în care se afla o băutură ce conţinea, între altele, şi alcool metilic.
Sute de morţi în toată lumea
Spirtoasele de contrabandă au făcut victime şi în plan internaţional. Numai în Libia, 80 de persoane şi-au pierdut viaţa şi alte câteva sute au fost la un pas de moarte după ce s-au intoxicat cu alcool de contrabandă. În trecut, cazuri similare s-au întâmplat şi în Cehia (20 de morţi), Polonia (6 decese), India (100 de morţi) sau Rusia (14 decese raportate numai anul trecut).
Medicii trag un semnal de alarmă!
Băuturile alcoolice contrafăcute pot duce la probleme grave de sănătate, iar în cazul în care conţin anumite substanţe chimice, pot ucide.
Consumul de alcool a fost şi rămâne un mare viciu pentru români. Mai grav este însă atunci când, fără să aibă habar, oamenii dau pe gât produse contrafăcute care pot conţine substanţe ce dăunează grav sănătăţii.
Doctorul Laurenţiu Luca (foto), directorul Centrului Medical Puls, ne-a explicat că ingerarea acestor “făcături” poate duce chiar şi la deces dacă băuturile au în compoziţie compuşi chimici.
“În general, după consumarea unor produse contrafăcute, apar dureri puternice de cap şi tulburări ale tubului digestiv. Problemele grave intervin însă atunci când băuturile sunt diluate cu alcool metilic, un compus foarte toxic pentru organismul uman”, ne spune medicul. Consumat chiar şi în cantităţi mici, de 30-40 ml, alcoolul metilic poate duce la deces. Potrivit specialistului în medicină internă, intoxicaţia se poate produce şi prin vapori, prin respiraţie.
Însă atunci când este băut, până se absoarbe (circa 20-30 de minute), încep să apară simptomele neurologice, adică dureri mari de cap, ameţeală, tulburări de echilibru şi tremurături. Apoi apar durerile abdominale foarte violente, însoţite de vărsături care uneori pot fi şi cu sânge. Starea generală se agravează rapid, trecând prin agitaţie, perioadă de delir, convulsii, urmate de comă profundă şi deces.
Atunci când cantitatea ingerată este mai mică de 30-40 ml, tot la nivelul sistemului nervos central apar tulburările oculare care pot duce la orbire. “În ambele cazuri, după consumul de băuturi ce au în compoziţie alcool metilic, tratamentul trebuie făcut de urgenţă”, a subliniat dr. Luca. Se fac spălături, trebuie provocată vărsătura, se pun perfuzii şi se prescrie tratament medicamentos. Mai mult decât atât, în anumite cazuri se poate administra chiar şi alcool etilic în cantităţi de 50-100 ml, la interval de patru ore. ( Monica Stan)
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro