Conspiraţii, inscenări, jocuri de culise ale căror victimă a căzut. Despre toate acestea, dar şi despre teama de a fi ucis din răzbunare vorbeşte Silviu Ionescu, fost însărcinat cu afaceri la Ambasada României la Singapore, în interviul acordat în exclusivitate ziarului Libertatea. Diplomatul este acuzat că a provocat un accident mortal anul trecut, pe când era şef de misiune la Singapore.
Libertatea: Sunteţi cel mai căutat diplomat român. Urmărit internaţional, un mandat de arestare emis pe numele dumneavoastră…
Silviu Ionescu: Da, din păcate, aşa e… Iniţial, m-am gândit că e o provocare. Ştiam că sunt în pericol în Singapore, dar nu m-am gândit niciodată că autorităţile de acolo vor merge atât de departe. Ministerul de Externe şi Parchetul din România mi-au confirmat existenţa acelui mandat de arestare emis pe numele meu.
Silviu Ionescu (49 de ani), fost însărcinat cu afaceri al Ambasadei României la Singapore, susţine că e nevinovat şi că totul este o înscenare a autorităţilor singaporeze
Despre ce pericole vorbiţi?
Cât timp am fost la post, am trimis în ţară, către Guvernul României, foarte multe materiale sensibile despre ce se întâmplă în Singapore. Informări de serviciu, cu caracter strict secret, despre care voi vorbi doar atunci când va fi cazul. Mă refer la un eventual proces… În spatele uşilor închise voi putea vorbi şi despre partea politică.
Ce legătură este între munca dumneavoastră şi accident?
Sistemul nostru de transmisie nu este foarte sigur, iar acele materiale au fost interceptate. M-au pândit şi m-au aşteptat la cotitură. I-am deranjat că arătam lumii adevărul… Guvernul din Singapore mi-a înscenat totul. Mi-au mai “fabricat” o dată un accident. Nu mai suportam să stau acolo… De un an voiam să plec… Am cerut ministrului de externe Diaconescu (n.r – fost şef al diplomaţiei române) să mă mute oriunde, chiar şi în Republica Moldova, ţară de care fuge toată lumea, din cauza înscenărilor… Eram în aşteptare.
Când aţi aflat că sunteţi căutat în toată lumea?
Chiar de ziua mea, pe 8 aprilie. Avocatul m-a sunat şi mi-a dat vestea “cea mare”. Nu mă ascund în spatele imunităţii, dar ceea ce au făcut singaporezii este incredibil. Au încălcat Convenţia de la Viena , de care, probabil, nici n-au auzit… (n.r. – diplomatul are imunitate pe teritoriul ţării în care a lucrat şi în care s-a produs infracţiunea).
Diplomatul se teme să iasă din România
Ce veţi face în situaţia asta?
Nu ies din ţară până nu anulează mandatul de arestare. Mi-e frică să nu fiu arestat pe cine ştie ce aeroport şi făcut pachet pentru Singapore. Acum, am realizat că guvernul de la Singapore, condus de un ministru-mentor, un om de 87 de ani, nu are nici un fel de respect faţă de lege. O să cer despăgubiri morale, psihice, iar banii pe care o să-i câştig nu o să-i donez…
Putem vorbi de un scandal diplomatic?
Nu, în nici un caz. Nici nu trebuie să degenereze într-un scandal diplomatic. Cine a greşit să plătească. Emiţând acel mandat, guvernul de la Singapore a vrut să mă blocheze, să nu ies în lume şi să îi stric imaginea.
E suspendat şi are casa sub sechestru
Care e poziţia Ministerului de Externe Român?
Am trimis o scrisoare… Ar trebui să medieze cazul la ONU, în afara demersurilor pe care eu le fac în nume personal.
Aţi fost retras de la post…
Da… Sunt suspendat… Fără salariu, fără asigurări medicale. De aceea mi-am făcut o firmă pe persoană fizică autorizată pentru consultanţă. Încerc să supravieţuiesc…
Procurorii bucureşteni au pus sechestru pe apartamentul diplomatului român, situat la etajul 6 al unui bloc din Bucureşti
… iar casa din Bucureşti e sub sechestru…
Oricum nu aveam de gând să o vând. Poate şi eu, în locul procurorilor români, aş fi luat aceeaşi decizie.
Revenind la accidentul din seara de 15 decembrie 2009…
E un film jenant în care nu am jucat. Nu eu am fost la volanul acelei maşini care i-a rănit şi ucis pe oamenii ăia.
Dar cine?
Nu ştiu. Probabil, cei care mi-au furat maşina din faţa Ambasadei României, acolo unde o lăsasem atunci (n.r. – în noaptea de 14 spre 15 decembrie 2009), când m-am întors de la recepţiile la care am participat. Poate erau traficanţi de droguri.
Martorii spun că eraţi băut…
Ce martori? Ăia care m-au văzut ba cu tricou pe mine, ba fără tricou. Taximetristul ăla care a stat ascuns o săptămână şi care, în noaptea aia, m-a plimbat 40 de minute prin oraş, în loc să mă ducă la poliţie aşa cum i-am cerut, să raportez furtul maşinii?
Cântăreaţa Jeong Ae Ree, aflată în maşină cu dumneavostră, a declarat acelaşi lucru.
Da, la trei luni şi jumătate de la accident, a spus că am băut două pahare cu tequila şi câteva cu vin. Aşa a văzut ea. Aşa i s-a părut. Sau poate că au fost presiuni asupra ei, cum s-au făcut şi asupra tuturor martorilor. Poate că aşa i s-a sugerat să declare. E profesoară la o şcoală a guvernului şi are nevoie de ei. Nu vreau să dau verdicte. Dar să ştiţi un lucru. Eu nu beau alcool pentru că fac tratament pentru diabet.
«Jeong Ae Ree nu e amanta mea»
În ce relaţii eraţi cu Jeong Ae Ree?
În acea seară, o văzusem a doua oară. Nu era şi nici nu este amanta mea, cum s-a vehiculat. În maşină, în drum spre casa ei, am avut o discuţie despre aducerea unor artişti români în Singapore, acţiune în care trebuia să mă implic. Am lăsat-o unde mi-a cerut şi am plecat către Ambasada României. Am parcat şi am intrat în clădire. Nu ştiu cât era ora.
Au dispărut probe video de la dosar?
Când aţi observat lipsa maşinii?
Era ora trei fără zece sau fără cinci. Am crezut că am parcat- o în altă parte. Ieşisem să iau ceva din maşină. Dacă aş fi ştiut că am nevoie de alibi, aş fi trezit tot personalul ambasadei. Cum să-mi imaginez unde se va ajunge?
Sunteţi acuzat de 13 infracţiuni.
La noi sunt trei, la ei sunt 13, dar pot să fie, foarte bine, şi o sută. Habar nu am cum au ajuns ei la atâtea acuzaţii. Nu au nici o probă. Au doar nişte martori care se contrazic în declaraţii. Ei vor să mă acuze nu numai că eu am produs accidentul, ci şi că eram beat la volan. Dacă m-ar judeca în Singapore, m-ar spânzura. Din câte ştiu, pentru accident produs sub influenţa băuturilor alcoolice, în Singapore te condamnă la moarte prin spânzurare.
Accidentul a fost surprins de camere video?
Aşa ar fi trebuit. Dar am înţeles de la o ziaristă locală că până şi înregistrarea cu primul accident a dispărut (n.r. – când maşina Ambasadei României loveşte pe trecere un tânăr care avea să moară). Aş da oricât pe filmul ăsta, în care se spune că aş fi coborât din maşină, aş fi scuipat, aş fi înjurat nişte localnici şi apoi aş fi dat cu piciorul în trupul victimei ţinând o sticlă cu rom într-o mână. Oricum, singaporezii au încălcat până şi Codul Penal al lor, care prevede că trupul tânărului mort în accident trebuia ţinut trei luni pentru cercetări. Ei l-au îngropat după nouă zile pe amărâtul ăla.
Cine vă mai e aproape acum?
Familia, ceea ce e foarte important. Ne susţinem unii pe alţii. Dar ne este şi teamă pentru ziua de mâine. Sunt îngrozit că voi fi asasinat din răzbunare. Dacă scap cu bine din toată nebunia asta, mă voi autosuspenda o perioadă. Să dispar, să-mi văd de sănătate…
Oficialul român e acuzat că a ucis un om şi că a rănit alţi doi
În noaptea de 14 spre 15 decembrie 2009, o maşină a Ambasadei României la Singapore produce două accidente, în două intersecţii din cartierul Bukit Panjang. Un tânăr este omorât, iar alţi doi răniţi. Maşina, un Audi A6, este găsită la marginea oraşului, iar cercetările scot la iveală că şoferul ucigaş este oficialul Silviu Ionescu, retras imediat de la post. Cântăreaţa de operă Jeong Ae Ree, care se afla cu el în maşină, dar şi autorităţile din Singapore susţin că diplomatul român era beat.
Silviu Ionescu (centru dreapta), lângă maşina în care s-ar fi aflat la momentul accidentului
Are dosar penal pentru trei acuzaţii
La data de 2 februarie 2010, procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din Parchetul General au început urmărirea penală împotriva lui Silviu Ionescu. Acuzaţiile aduse diplomatului român sunt ucidere din culpă, fugă de la locul accidentului şi fals în declaraţii. O zi mai târziu, anchetatorii puneau sechestru pe apartamentul din Bucureşti al familiei Ionescu.
A fost consul în SUA şi în Grecia
Înainte de a intra în diplomaţie, Silviu Ionescu a fost jurnalist. Ulterior a devenit consul economic la New York, SUA, timp de patru ani, până în 2002. După aceea a fost detaşat la Salonic, în Grecia, având funcţia de consul general. Din 2006, a devenit ministru plenipotenţiar, însărcinat cu afaceri la Singapore. Din acest post a fost suspendat în ianuarie anul acesta, ca urmare a posibilei implicări în accidentul mortal din data de 15 decembrie 2009.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!