Ei bine aceste articole vestimentare există. Au fost create. E adevărat acum au doar rol de exponate într-un muzeu, dar cine ştie… Dintre piesele de la Futurotextiles cele care mai impresionante sunt rochia care te fereşte de poluare şi puloverul autobronzant. Cea dintâi reprezintă una dintre primele confecţii fotocatalitice. Impregnată cu un produs special, ţesătura reacţionează la moleculele nocive din aer şi le respinge, astfel că rochia oferă o adevărată protecţie împotriva poluării atmosferice. Mai mult decât atât, ea purifică aerul.
Cât despre bluză, ea este confecţionată dintr-un bumbac pe care sunt fixate microcapsule autobronzante. Acestea conţin un activator de bronzare asociat cu ulei de Luffa şi ulei de jojoba, ghimbir, ulei de macadamia hidratant şi altele, care se degajă treptat în contactul cu pielea.
Expoziţia este deschisă până pe 17 noiembrie
La expoziţia deschisă la Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) poţi vedea şi un pulover care transmite starea sufletească. Senzorii fixaţi pe palme, detectează nivelul de agitaţie al persoanei care-l poartă şi îl transmite la guler care se colorează în funcţie de starea: roşu înseamnă că respectiva persoană e agitată, şi verde, că e calmă. Printre exponatele inedite se numără şi rochia care reacţionează la aplauze, a românului Daniel Ignat. El prezintă în cadrul acestei expoziţii o ţinută vestimentare sensibilă la vibraţiile din jur, iar când acestea sunt în se simt, ledurile care înconjoară rochia îşi schimbă culoarea.
De la prima ediţie, expoziţia Futurotextile a avut mai mult de 500.000 de vizitatori din lumea întreagă (Lille, Istanbul, Bangkok, Casablanca, Shanghai, Barcelona, Prato, Lodz). Expoziţia va fi deschisă la MNIR până pe data de 17 noiembrie 2013 şi va putea fi vizitată în zilele de marţi, miercuri, sâmbătă şi duminică în intervalul orar 10.00 – 18.00 şi în zilele de joi şi vineri între 11.00 – 19.00. În perioada menţionată, accesul vizitatorilor în cadrul expoziţiei se va face prin intrarea B a muzeului, din Str. Poştei colţ cu Stavropoleos.
Fotografii: Gabriel Pătruţ
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro