A furat ştampila PCR, dar Revoluţia l-a salvat
“La 3 ani, din câte zicea mama, i-am anunţat, serios, că voi fi fotbalist!”, a povestit în urmă cu ceva timp, continuând cu o altă amintire din copilărie: “La grădiniţă, le declaram tuturor că educatoarea e iubita mea! Nu eram cuminte: aruncam cu pietre pe geamul de la baie al profei de desen, să-i sparg oglinda, zgâriam maşina unui nene care mă enerva, cădeam cu bicicleta şi veneam cu capul spart”. În 89, Cristi era să ajungă la şcoala de corecţie: a spart sediul PCR din Reşita şi a furat ştampila comuniştilor. Revoluţia, care a venit la o săptămână după, l-a salvat!
Cristi, pe vremea când era doar o mogâldeaţă (foto stânga) / La grădiniţă, micul Cristi întruchipa personaje în diverse piese de teatru (foto dreapta)
«Prin clasa a VI-a, tata a anunţat-o pe mama că o să ajung fotbalist, aşa că am lăsat-o mai moale cu şcoala»
Chivu a beneficat mereu de sfaturile regretatului său tată, Mircea, fost fotbalist, antrenor secund la CSM Reşiţa în momentul în care fiul său a fost promovat la prima echipă: “Prin clasa a VI-a, tata a dat, în fine, verdictul. A anunţat- o pe mama că o să ajung fotbalist. A mai luat-o de pe capul meu cu notele mari şi veşnicul «Fă-ţi temele!». Am lăsato mai moale cu şcoala. Totuşi, antrenorul Ioan Sdrobiş declara recent în Libertatea că el l-a “forţat” pe fundaş, în ciuda avertismentelor tatălui său, care considera că e “prea crud” pentru Liga I. “Îl judecam că mă trata cu indiferenţă, se purta cu mine mai rece decât cu ceilalţi. Mă trimitea pe jos acasă, în timp ce el pleca cu maşina! Am întrebat-o pe mama, după ce tata a murit, când aveam 17 ani, de ce nu mi-a spus şi mie, direct, că am talent. Acum ştiu: răceala lui m-a îndârjit să arăt ce pot, m-a făcut să muncesc”, a declarat fotbalistul pentru Bănăţeanul.
În 30 august 1997, Chivu debuta în Liga I pentru CSM Reşiţa în meciul cu “U” Cluj
La Craiova, pentru a îndeplini dorinţa părintelui său
În 1998, Chivu s-a transferat la Craiova. L-au curtat şi Steaua, şi Rapidul lui Copos, însă nea George s-ar fi zgârcit să le dea 5.000 $ în plus celor de la Reşiţa! Fostul căpitan al naţionalei a ales Universitatea fiindcă Mircea, tatăl lui, fost jucător al Ştiinţei şi prieten cu Ilie Balaci, i-a transmis pe patul de moarte că ultima lui dorinţă e să îmbrace tricoul alb-albastru al Băniei. Cristi a fost titular (32 de meciuri, trei goluri), într-o echipă cu Săndoi, Frăsineanu, Ciucur sau Chiriţă. Craiova l-a vândut la Ajax pentru 2.700.000 $.
Curt, Toader, Chivu, T. Lung, Chiriţă, Săndoi (sus, de la stânga), Dani, Fabian, Frăsineanu, Iordache, Ciucur (jos, de la stânga), adică Universitatea Craiova în sezonul 1998-1999
La Amsterdam a văzut mult roşu, dar a şi ajuns căpitan al «lăncierilor» lui Ajax
Începutul a fost mai greu pentru Cristi la Amsterdam, el încasând mai multe cartonaşe roşii în primele partide oficiale disputate pentru olandezi. Însă a dovedit că este un fotbalist valoros şi, după numai două sezoane, la doar 20 ani, a fost desemnat căpitanul echipei. Cu trupa “lăncierilor”, fundaşul a cucerit primele sale trofee importante: titlul, Cupa şi Supercupa Olandei. Toate în anul 2002.
2002 / Chivu (stânga), cu grecul Mahlas şi trofeul de campioni ai Olandei
A salvat AS Roma de la faliment
Urmărit deja de marile cluburile europene, căpitanul lui Ajax s-a transferat la AS Roma. A impresionat de la debut, reuşind să şi marcheze un gol la prima partidă, pe 14 septembrie 2003, 5-0 cu Brescia. La Roma a câştigat un singur trofeu, Cupa (2007). În urma unor probleme financiare întâmpinate de club, Chivu a plecat la Inter, pe 18.000.000 de euro.
2003 / Cristi, pozând la Roma pentru revista Expert Traveller
Pe teren, după 40 de zile de la accident
Pe 6 ianuarie 2010, într-un meci Inter – Chievo, a dat cap în cap cu Pellissier. A ajuns la spital, a făcut o tomografie, apoi a fost supus unei intervenţii chirurgicale de două ore. Deşi a trecut razant pe lângă moarte, după 40 de zile a revenit pe gazon doar la antrenamente, pentru ca după încă 37 de zile să joace ca titular în meciul contra lui Livorno.
Cu Inter a luat totul
Cu nerrazzurii cucereşte titlul în 2008 şi în 2009. În 2010, cu Jose Mourinho antrenor, Chivu a reuşit o triplă istorică: titlul şi Cupa Italiei, precum şi trofeul Ligii Campionilor. Plus CM al cluburilor! În 2012 a semnat un nou contract, cu opţiune de prelungire pentru încă unul (dacă în sezonul 2013-2014 va juca cel puţin 25 de meciuri), cu un venit de 2.100.000 de euro anual, faţă de 5.500.000 de euro cât a avut pe an în perioada 2007-2012.
2010 / Chivu, cu trofeul Ligii Campionilor în mâini, pe stadionul Bernabeu din Madrid, după 2-0 în finala cu Bayern
S-a retras pentru familie
A debutat pentru România pe 18 august 1999 (2-2 cu Cipru). A fost la Euro 2000 (gol cu Anglia, 2-1) şi la Euro 2008. A fost căpitanul naţionalei de 50 de ori. S-a retras pe 21 mai 2011, printr-o scrisoare trimisă FRF, invocând atacurile media şi faptul că trebuie să aibă grijă de sănătatea lui şi a familiei sale – soţia, Adelina (foto mic) şi cele două fiice ale lor, Natalia (5 ani) şi Anastasia (3 ani şi jumătate).