Inca un scandal s-a iscat intre Guvern si Presedintie: trimiterea de trupe in iadul din Ciadul aflat in plin si sangeros razboi civil. Dinspre Traian Basescu ? ‘pe surse’ ? a venit vestea ca presedintele a fost surprins de ‘abordarea complet neserioasa’ de catre reprezentantii Guvernului, in absenta unei decizii a CSAT, a aprobarii de catre presedinte si informarii Parlamentului, a expedierii militarilor romani in inca un extrem de primejdios teatru de operatiuni, cu care n-avem nimic de-a face. Intr-adevar, nu exista o aprobare scrisa si oficiala a presedintelui. Mai putin limpede este, insa, chestiunea cu ‘surprinderea’. Teodor Melescanu sustine ca seful statului detine de o saptamana o nota a MAE si MApN, aprobata de premier, iar problema a fost discutata inca de vreo doua luni in CSAT. Chiar Traian Basescu a avut, la conferinta de presa comuna cu Nicolas Sarkozy, cel incantat de aportul militar romanesc, o exprimare destul de ambigua. Daca, insa, presedintele a vrut sa-l lase inca o data in ofsaid pe premier, a reusit. Din pacate, insa, cu pretul externalizarii balciului din politica interna.
N-ar fi prima oara. Nu altfel s-a intamplat in privinta retragerii trupelor romanesti din Irak, agreata de premier, anuntata intempestiv de ministrul apararii de atunci, ciudatul Atanasiu, dar vehement dezavuata de seful statului, ca si de partenerii strategici. Recent, au planat neclaritati si in legatura cu prezenta armata romaneasca in Kosovo, gata sa-si declare independenta. Frecusurile dintre premier si presedinte pe teme interne sunt pagubitoare, generand instabilitate politica. Insa atunci cand cei doi si ministrii se distreaza cu militarii romani de parca ar fi niste soldatei de plumb, consecintele in plan uman, dar si de politica externa, pot fi dezastruoase.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!