Cum sa inmultesti, in trei ani, 2.000 de euro de 250 de ori, astfel incat sa ajungi la fabuloasa suma de 500.000 de euro (nu mai putin de 3.200 de salarii minime pe economie!)? Daca ii pui la banca, trebuie sa astepti… cateva sute de ani, daca joci la Loto, ai o sansa la cateva milioane, asa ca nu iti ramane decat sa faci o investitie. Dar si in acest caz ai nevoie de mult fler si noroc cat carul! Bucuresteanul Tudor Maxim (26 de ani) a gasit formula succesului. El a facut o mica avere din montatul reclamelor in lifturi.
‘Gustul’ banilor se pare ca l-a avut dintotdeauna. Inca din copilarie, cand mergea impreuna cu familia sa comercializeze produse romanesti in Polonia, reusea sa aiba un profit. ‘La intoarcere, nu veneam cu mana goala: cumparam tot felul de lucruri ieftine, pe care le vindeam apoi aici’, isi aminteste Tudor.
‘In urma cu vreo trei ani, m-am mutat intr-un bloc cu lift, si zi de zi faceam „ex-cursii” pana la etajul noua si inapoi. Brusc a sarit si scanteia: m-am gandit ca as putea umple acel timp mort al oamenilor cu informatii utile pe care sa le gaseasca pe peretii ascensorului. Asa am pornit afacerea cu reclame in lift’, povesteste Tudor, proprietarul firmei Elevate. Pentru a pune ideea in practica, si-a unit fortele cu doi asociati, care insa s-au retras intre timp. ‘Pare incredibil, dar am cladit totul pornind cu doar 2.000 de euro, bani de buzunar’, mai spune el. Firma a ajuns astazi sa aiba 25 de angajati, iar pentru acest an se estimeaza ca se vor face vanzari de peste 500.000 de euro.
Nimic nu s-ar fi putut construi fara o echipa de tineri muncitori, uniti si plini de initiative, dupa cum tine sa precizeze antreprenorul.
Vanzarea de reclama in lifturi nu este foarte simpla, pentru ca mai intai trebuie inchiriat spatiul de la asociatiile de locatari. Apoi, in lift se monteaza panourile publicitare prin care se promoveaza diferite firme. ‘Desi au fost reticenti la inceput, acum oamenii sunt incantati, pentru ca li se schimba radical „peisajul”, dar primesc si niste bani. Mai nou, noi ne ocupam si de renovatul lifturilor. Nu putem monta reclamele in locuri vandalizate, asa ca trebuie sa ne implicam mai mult. In schimb, nu platim chirie o perioada. Din pacate, bugetul nu ne permite sa facem voluntariat, asa ca asteptam investitori’, mai spune tanarul afacerist. In prezent, intreaga retea Elevate consta in 700 de lifturi in blocuri sau cladiri de birouri din Bucuresti si peste 1.000 de lifturi in alte
11 orase din tara.