Este vorba despre un test la care am supus noua vedetă a titanilor de la Apple, mult-lăudatul iPhone 4. O săptămână de cunoaştere totală, experienţă pe care v-o împărtăşesc.
Ziua 1 – Să facem cunoştinţă
Folia din plastic sare obraznic de pe cutie. Îl scot cu emoţie… E el, celebrul gadget de 700 de euro (fără conectare) după care tânjeşte toată lumea. Străluceşte, e elegant şi… interesant. Fiindcă nu se deschide. Pentru cei care nu ştiu, la un iPhone n-ai cum să desfaci partea dorsală ca la orice telefon de rând şi să-i scoţi brutal “inima”… pardon, bateria. În interiorul unui iPhone poţi pătrunde doar cu un ac special, care îţi dezvăluie un lăcaş mic în care nu poţi face altceva decât să introduci cartela sim care, ATENŢIE, are un format special pentru acest tip de telefon. Urmează pornirea aparatului.
Apăs butonul de deschidere, celebrul măr muşcat mă salută de pe ecran şi, când entuziasmul îmi era mai mare… STOP! Ce se întâmplă? Trebuie să mă conectez la internet, şi nu oriunde, ci la iTunes, program special ce se descarcă de pe site-ul Apple şi apoi se instalează în computer.
După această operaţiune care durează câteva minute enervante, conectez telefonul prin cablul USB la calculator şi observ cum cele două aparate încep să se împrietenească şi să comunice într-un limbaj pe care nu-l cunosc… Ce tupeu… mă ignoră tocmai pe mine, omul, specia superioară care le-a creat. Să-mi fi cerut măcar un “OK”… În fine, se înţeleg, bat palma virtuală şi totul e gata. iPhone 4 mă anunţă că e pregătit să devină cel mai intim obiect din micul meu univers: noul telefon mobil. Obositoare experienţă pentru o singură zi.
Ziua 2 – Acomodarea
Am în faţă un ecran plin cu aplicaţii. E simplu, mult mai simplu decât mi-aş fi închipuit. Totul se întâmplă prin atingere. Vrei să dai un telefon? Apeşi iconiţa ce indică un receptor. Vrei să trimiţi un mesaj, atingi iconiţa de mesaje. Vrei să faci o poză, atingi pătrăţelul pe care e desenată o cameră foto şi tot aşa. Vrei să te întorci la meniul de bază? E simplu.
Ai un buton – de data aceasta în partea de jos a aparatului – pe care îl apeşi şi… de fiecare dată e ca prima dată. Într- adevăr, un telefon foarte uşor de folosit. Practic, nu ai cum să te rătăceşti în meniul unui iPhone, fie el şi celebrul iPhone 4. Totul e logic şi la îndemână.
Ziua 3 – Să trecem la treabă
Pentru început, am de dat nişte telefoane. Numerele se formează prin apăsarea tastelor virtuale ce apar pe ecranul tactil. Pare complicat la început, însă reuşeşti până la urmă să nimereşti butoanele de care ai nevoie şi să nu dai pe lângă. Şi încep să vorbesc: “Mă auzi bine?”, întreb. “Da, te aud, de ce?”. “Am schimbat mobilul”. “Cu ce?”.
“Ei, un iPhone 4”, încerc să am o tonalitate modestă. “Jurăăăăăăăăăăăăă!!!”, se aude o voce gâjâită de invidie amestecată cu adulaţie. Urmează sms-urile. Dau să scriu… degetele încep să îmi joace feste. Bat orice altceva, numai ceea ce trebuie nu. De ce naiba nu reuşesc? Cât de butucănoase mi-or fi falangele? Şi atunci mă luminez… o da… să întoarcem telefonul din poziţia verticală în cea orizontală. Brusc, imaginea se transformă… pe lat.
Tastatura devine mult mai generoasă, dându-mi practic o nouă şansă. Să profit de ea – îmi spun. Şi mă apuc iar de scris. Mai poticnit, recunosc, am mai dat pe alături, şi asta recunosc, însă posesorii cu experienţă în iPhone m-au asigurat că nu trebuie să deznădăjduiesc. Durează puţin mai mult până când un novice se obişnuieşte cu tastatura touch şi… până la urmă îi iese. Pot să confirm faptul că am asistat la o demonstraţie pe care mi-a făcut-o un coleg proprietar de iPhone (n-avea 4, ci un model mai vechi, hi, hi, hi) . Era super- abil în scrierea sms-urilor. Prin urmare… dacă el a putut, probabil că voi reuşi şi eu, la un moment dat.
Ziua 4 – Navigarea
E timpul să ne dăm pe net. Vreau tot, fără limite, de la navigare pe un browser normal prin wireless până la conversaţie pe yahoo messenger şi căscat gura pe Facebook. Browserul de internet Safari e instalat, conectarea la internetul fără fir se face foarte repede din icon-ul “Settings” şi cam asta-i filosofia. Paginile se încarcă uşor, iar navigarea e de-a dreptul lină. Mă întreb: oare cum se vede site-ul libertatea.ro, aşa că bat adresa, se încarcă şi… Doamne, nu!!! Ce-i asta? Site-ul arată impecabil în varianta web, nu mobile, cu o singură excepţie.
Piesa de rezistenţă a www.libertatea.ro, celebrele poveşti de top care se succed în partea superioară a homepage-ului… nu se văd, locul lor fiind ocupat de un anost dreptunghi gri. Oare ce se întâmplă? Caut pe internet şi cruntul adevăr mă loveşte în moalele capului. Oricât ar fi el de supergadget, nu există nici o versiune de “Flash” compatibilă cu iPhone 4. Ce înseamnă asta? Că nu poţi vizualiza site-uri care conţin elemente pe bază de “Flash” şi nu poţi rula nici jocuri concepute pe baza aceluiaşi “ingredient”. Trist… mai bine mă uit la televizor…
Ziua 5 – Din nou navigare
Ei bine, doar nu m-o debusola pe mine un amărât de “Flash”. Telefonul ăsta poate mai multe, mult mai multe. Rămăsesem la messenger, la Facebook şi… n-ar strica şi nişte jocuri. Cică totul se descarcă de pe celebrul iTunes. Pentru aceasta însă trebuie să-ţi faci un cont. E uşor de creat, însă, printre altele, ţi se cer şi datele de la un credit card… În fine, trec şi peste această etapă şi cu noul cont încep să mă tăvălesc în miile de aplicaţii puse la dispoziţie pe iTunes. Unele costă bani, altele sunt gratuite şi, credeţi-mă, sunt multe, foarte multe. TONE!!!
Am descărcat “moca” yahoo messenger şi Facebook şi încă vreo 20 de aplicaţii care mi-au “sunat mie bine”, de la un screen saver cu fulgi de nea până la un program de distorsionare a vocii, un demo destul de drăguţ al jocului Need for Speed sau un program de îmbătrânire a subiecţilor dintr-o fotografie. Facebook pentru iPhone 4 e absolut fascinant. Foarte uşor de utilizat şi deştept conceput. La fel şi mess-ul. E o senzaţie minunată să ştii că poţi fi mereu online pe absolut toate aplicaţiile de care ai nevoie cu un aparat de dimensiuni reduse, pe care îl porţi în buzunar. Drăguţ…
Ziua 6 – Azi ne jucăm
Ei bine, da. Acum mă voi adresa celor cărora le place să se joace pe Facebook, mai precis pasionaţilor de Farmville. Ca mai toţi utilizatorii, am construit şi eu, în timp, cu sudoare, o ditamai ferma. Însă nu aveam cum să nu mă oftic când vedeam că superbii ponei albi, puiuţii de leopard cu sau fără căciuliţă de elf ori pisica grasă albă sunt EXCLUSIV pentru “cei aleşi” care joacă Farmville de pe iPhone. Astăzi… a venit şi vremea mea! Am descărcat gratuit aplicaţia de pe iTunes, am pornit jocul, m-am conectat, am ignorat că anumite căsuţe ori pomişori din ferma mea nu-mi apăreau (din cauză de “no Flash”), m-am dus la magazin şi mi-am cumpărat, cu mâinile tremurându-mi de emoţie, poneiul alb, leopardul puiuţ şi pisica grasă şi albă.
Este, măăăăăăăăăă! După ce mi-am făcut damblaua, am zis să încercăm şi o vizionare pe youtube. Apăs iconiţa sub care scria numele aplicaţiei, caut un clip şi… impecabil. Imagine cristal, sunet la fel, fără întreruperi. Totul se petrece lin pe ecranul mai mult decât satisfăcător din punct de vedere al dimensiunilor. Mă duc apoi pe site-ul unei televiziuni de ştiri, aleg opţiunea TV live şi… din nou satisfacţie. Ştirile încep să mi se deruleze sub priviri cu o claritate impresionantă. Desigur, o conexiune foarte bună la internet este esenţială.
Ziua 7 – Plecăm la drum
Şi am luat-o cu maşina spre munte. Să vedem de ce e în stare navigatorul unui iPhone 4. Apăs funcţia de navigare şi – SURPRIZĂ! Mă localizează imediat. Plăcută senzaţie, ţinând cont că un GPS obişnuit are nevoie de câteva minute bune până când îşi caută sateliţii, se conectează la ei şi începe să te ghideze.
Ei bine, iPhone şi-a făcut treaba în câteva secunde, folosind, e drept, antenele Cosmote (operatorul căruia îi aparţinea sim-ul din aparat) de pe traseul ales de mine. Navigatorul îţi spune prompt câte minute mai ai până când ajungi la destinaţie, îţi dă o sumedenie de rute alternative, specificând clar durata fiecăreia. Bună treabă! E timpul să revenim acasă!
Are cameră foto de 5 megapixeli
- Are autonomie în conversaţie: până la 7 ore pe 3G şi 10 ore pe 2G;
- Folosind internetul, bateria te ţine până la 6 ore cu 3G şi până la 10 ore cu wireless;
- Are o greutate de 137 de grame, lăţime de 5,8 cm şi lungime de 11,5 cm;
- Valoare SAR (nivelul de radiaţii emise; n.r. – cu cât e mai mică valoarea, cu atât telefonul e mai puţin nociv): 1,17 w/kg
- Are cameră foto de 5 megapixeli.
Costă doar 739 de lei cu abonament Cosmote
Poţi achiziţiona un telefon iPhone 4 cu 16 GB memorie de la Cosmote, cu doar 739 de lei. Condiţia este să îţi faci abonamentul Adventure pe doi ani, cu tarif 48,36 de euro/lună. Ofertă e şi la pachetul Cosmote Explore, unde telefonul costă 959 de lei, cu un abonament pe doi ani, de 28,52 de euro/lună, şi la Cosmote Discover pe doi ani, unde iPhone 4 este 1.749 de lei, cu un abonament de 18,60 de euro/ lună.
La modelul iPhone 4 de 32 GB, preţurile sunt mai mari cu circa 400 de lei. Ambele modele, de 16 GB şi 32 GB, pot fi cumpărate şi cu abonament pe 12 luni, cu preţuri începând de la 1.869 de lei, respectiv 2.319 lei. Fără abonament, telefonul iPhone 4 de 16 GB costă 2.750 de lei, iar cel de 32 GB are preţul de 3.250 de lei.