Ridichea neagră
Pentru o răceală uşoară, însoţită de tuse şi răguşeală, ia o ridiche neagră, taie în partea de sus (unde creşte frunza) un capac şi cu un cuţit scobeşte interiorul şi scoate-i miezul. Lasă totuşi cam 1 cm de jur-împrejur. Pune înăuntru miere (sau zahăr), până la jumătate, apoi acoperă cu capacul decupat şi las-o la macerat peste noapte. Ia câte două linguriţe din acest sirop dimineaţa şi seara şi vei scăpa de tuse şi răguşeală.
Ghimbirul sau gulia
Nu ai ridiche neagră, ia o gulie şi procedează la fel. Nu ai gulie, ia o rădăcină de ghimbir, tai-o mărunt şi pune-o la fiert într‑un litru de apă, timp de o oră. Apoi, strecoar-o şi adaugă o lingură de miere, o linguriţă de glicerină farmaceutică şi o linguriţă de suc de lămâie, proaspăt stors. Ia câte-o linguriţă din acest sirop şi scapi de tuse.
Apă cu sare
Nu ai nici ghimbir, atunci ia, pur şi simplu, o linguriţă de sare şi dizolv-o într‑un pahar cu apă călduţă. Fă o gargară cu această apă sărată. Utilizează numai apă îmbuteliată, sterilă, sau de la robinet, dar fiartă şi răcită în prealabil.
Cimbrul, bun pentru probleme respiratorii
Un bun remediu pentru tratarea durerii şi a presiunii resimţite la nivelul sinusurilor este şi cimbrul. Recomandat în cazul problemelor respiratorii, cimbrul, care are un puternic efect antiseptic, ajută la eliberarea căilor respiratorii. Prepară ceaiul de cimbru din 1-2 linguriţe de plantă la o cană de apă fierbinte. Lasă cana acoperită timp de 10 minute, după care strecoară şi bea de 2-3 ori pe zi. La fel de eficiente sunt şi inhalaţiile cu pliculeţe de ceai de cimbru. Prepară o cantitate mai mare de ceai şi fă inhalaţie timp de 10- 15 minute.
Alungă durerile cu rozmarin
O altă plantă aromatică aflată la îndemână este rozmarinul, care dă aromă preparatelor, dar este bun şi pentru ameliorarea durerilor de cap. El ajută la menţinerea vaselor de sânge cât mai dilatate, astfel se previn durerile cauzate de vasoconstricţie. Prepară ceaiul de rozmarin dintr-o linguriţă de plantă la o cană de apă clocotită. Lasă cana acoperită timp de 10 minute, după care filtrează şi bea de două ori pe zi. Pentru migrene mai poţi folosi foi de dafin sau de busuioc.
Mentă pentru indigestie
Uneori, simptomele răcelii sunt însoţite şi de dereglări digestive. Pentru constipaţie, un bun remediu este menta. Uleiul din frunzele de mentă şi din tulpinile sale calmează muşchii tractului digestiv, ameliorând indigestia şi eliminând gazele. Prepară un ceai din frunze de mentă şi consumă-l după mesele principale. Încearcă să găseşti frunze proaspete şi să faci o infuzie, mai degrabă decât să foloseşti plicuri de ceai din comerţ. Dar, atenţie! Dacă ai o senzaţie de arsură la stomac, evită acest ceai, deoarece consumul lui o poate agrava.