Nominalizarea Monicai Serbanescu la sefia DNA, agrementata de discursul doct si detasat al ministrului Catalin Predoiu, care parea o solutionare a crizei mult prea controversatului Daniel Morar, poate fi, la fel de bine, o farsa. O cacealma ticluita asa incat schema sa ramana inghetata, iar ineficacele ‘arhanghel’ de la Anticoruptie sa ramana lipit de scaun. La o ora de la anuntul lui Predoiu, Codruta Kovesi l-a numit pe Morar interimar pentru trei (!) luni. Iar DNA – de ce institutia, iar nu impricinatul, caruia tocmai ii expirase mandatul de sef? – a comunicat ca pe Morar nu-l intereseaza nici postul de adjunct, nici sa plece la Bruxelles, nerefuzand insa lungul interimat.
Ce va urma? Monica Serbanescu e pe undeva, peste hotare si va veni abia la 30 august. Interimatul lui Morar expira la 12 decembrie, in preajma alegerilor, si e posibil sa fie prelungit pana dupa formarea noului guvern, cand e iluzoriu ca Tariceanu va mai fi premier. Daca noul ministru al justitiei va fi, cumva, pedelist, e clar ca nominalizarea Monicai Serbanescu va pica, iar Morar va ramane la post, cu un nou mandat. A facut Predoiu un joc al Presedintiei si deopotriva al sau, sperand, daca a dat de gustul functiilor inalte, ca va binemerita de la Traian Basescu, odata Tariceanu plecat din fruntea bucatelor? Greu de spus.
Cheia e la Basescu, care o poate folosi semnand grabnic numirea Monicai Serbanescu. Ceea ce, probabil, nu va face. Gestionarea DNA e mult prea importanta in doi consecutivi ani electorali. S-a vazut si ieri, cand, la Cotroceni, Basescu l-a zatait pe Geoana, care pedala pe ideea numirii procurorilor importanti de catre CSM, iar nu de presedinte. Atunci cand Monica Macovei a manoperat trecerea acestei prerogative in curtea Cotroceniului, a stiut prea bine ce putere ii ofera mentorului sau.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!