Doi bărbaţi americani, care recent au devenit părinţii unui băieţel datorită fertilizării in vitro, au fost şocaţi când analizele de sânge au arătat că micuţul nu este înrudit cu propriul său tată. În zadar au încercat aceştia să repete testele ADN în speranţa că vor afla adevărul.
Acestea arătau că tatăl împărţea doar 10% din ADN cu fiul său, iar primul lor gând a fost că medicii de la clinica de fertilizare au inseminat-o pe mama surogat cu sperma altui bărbat.
După îndelungi anchete, cei doi părinţi au fost îndemnaţi de un specialist de la Universitatea din Stanford să facă o analiză ADN complexă.
Pentru rezultatele acesteia nu erau însă pregătiţi nici măcar oamenii de ştiinţă: tatăl şi bebeluşul împărţeau doar 25% din materialul genetic, astfel că relaţia dintre ei este de unchi şi nepot!
Cazul este studiat în continuare
Mai departe, geneticienii au stabilit că sperma tatălui conţinea în proporţie de 90% ADNul său, iar restul de 10% provenea de la fratele său geamăn nenăscut, de care nu a ştiut niciodată. Astfel de situaţii, în care unul dintre gemeni nu se dezvoltă şi este absorbit de corpul fratelui său apare la 20- 30% dintre sarcinile gemelare.
Cu adevărat rar însă este ca materialul genetic al acestuia să fie transferat, astfel încât fătul nenăscut să poată deveni părinte!
“Este interesant să explorăm modul în care această situaţie va influenţa identitatea copilului. Aceste întrebări sunt cu atât mai importante cu cât în viitor vom folosi terapiile cu celule şi transplanturile de celule”, a declarat Dieter Egli, specialist în celule stem de la Universitatea din Columbia.
Detaliile acestui caz vor fi în continuare cercetate de specialişti, iar un raport complex va fi prezentat la Simpozionul Internaţional de Identificare Umană, în faţa Societăţii Americane de Genetică Umană.