O fertilizare, cât 8 salarii medii
Statul a blocat, de aproape trei ani, reproducerea asistată decontată de Casa de Asigurări, iar o singură fertilizare in vitro (FIV), la o clinică privată din România, poate costa între 2.000 şi 3.000 de euro, preţuri în care nu sunt incluse medicamentele şi nici analizele premergătoare înscrierii în procedură. Suma este colosală şi puţini îşi permit să îndrăznească, mai ales că nimeni nu le poate garanta reuşita “din prima”.
“Depinde de o multitudine de factori şi toţi îşi pun amprenta şi influenţează şansa de succes: vârsta partenerei, cauza infertilităţii, starea de sănătate a partenerilor, obiceiurile alimentare, obezitatea, consumul de alcool, tutun sau cafea”, ne-a explicat medicul embriolog Anca Coricovac (foto) .
Experienţa a pus-o în faţa unor situaţi i inedite, de la cupluri pentru care prima încercare de fertilizare a fost suficientă până la familii care au bătut recordul în acest sens.
“Sunt două familii care, în 10 ani, au «suportat » una 43 de proceduri – inseminări şi FIV -, şi alta 72 de astfel de proceduri, şi, când zic «suportat», mă refer la încărcătura emoţională, fizică, dar şi financiară”, spune embriologul.
Trei fete, dintr-o fărâmă de ovar
Un caz rămas în analele medicinei reproductive este şi cea mai frumoasă amintire pentru doctorul Laura Dracea (foto) care, timp de 10 ani, a condus cel mai m a r e centru de reproducere asistată din România.
“În urmă cu peste 10 ani, am operat o tânără de 25 de ani pentru o tumoră ovariană care s-a dovedit a fi cancer. La reintervenţie, cu acordul familiei, am decis un tratament conservator, cu prezervarea uterului şi a unei părţi dintr-un ovar. Au urmat tratamente de fertilizare, iar, în prezent, tânăra este sănătoasă şi mamă a trei fetiţe care îmi trimit poze de Sărbători”, ne-a spus medicul.
Vârsta este cea care dictează reuşita
De cealaltă parte sunt poveştile triste ale zecilor de cupluri care au cedat stresului continuu, culpabilizării, eforturilor financiare şi emoţionale şi, după ce au devenit părinţi, au divorţat.
“Cu cât femeia este mai tânără, cu atât şansele a redeveni fertilă sunt mai mari”, spune medicul Laura Dracea. “60% dintre femeile între 30-35 de ani reuşesc din prima încercare. Între 35 şi 38 de ani, este nevoie în medie de două încercări, iar după 38 – 40 de ani, de 3,4 sau mai multe tratamente pentru a obţine o sarcină viabilă”, explică aceasta, adăugând că, de obicei, după 40-42 de ani, femeile renunţă la idee.
Minuni cu «gloanţele oarbe»
Infertilitatea îi afectează şi pe bărbaţi şi, până de curând, în cazul lor nu erau prea multe de făcut. Acum însă, medicina reproductivă a reuşit să facă minuni.
Un exemplu îl reprezintă cazurile în care bărbatul are azoospermie, adică absenţa totală a spermatozoizilor. “În prezent, obţinem sarcini cu spermatozoizi extraşi chirurgical”, anunţă doctorul Laura Dracea.
Fertilizare doar la privat
Pe 27 septembrie, Ministerul Sănătăţii anunţa reluarea, începând cu 2015, a Programului Naţional pentru Fertilizare in Vitro şi Embriotransfer. Înfiinţat în 2011, acest subprogram FIV a funcţionat şi a fost finanţat trei semestre, între iulie 2011- decembrie 2012.
Statisticile oficiale arată că, în urma acestui program, 208 sarcini s-au finalizat cu o naştere, numărul total al copiilor aduşi pe lume astfel astfel fiind de 300. Odată cu renunţarea la programul naţional, România a devenit singura ţară europeană care nu acordă nici un sprijin cuplurilor care au nevoie de ajutor medical pentru a deveni părinţi.
În România, există 24 de clinici de FIV
Rata de sarcini în ciclurile de fertilizare in vitro este undeva la 30-35% pentru femeile sub 35 de ani, 25% pentru cele cu vârste între 35 şi 37 de ani, 10-20% la femeile cu vârste între 38 şi 40 de ani şi sub 10% la femeile peste 40 de ani.
În România sunt, în total, 24 de clinici de reproducere asistată: Bucureşti – 13, Braşov – 1, Cluj-Napoca – 1, Constanţa – 1, Craiova – 1, Iaşi – 2, Sibiu – 1, Timişoara – 2, Târgu Mureş – 2.
Minunea de Cartea Recordurilor
Românca Adriana Iliescu a născut o fetiţă la 66 de ani. Deţinătoare, până în decembrie 2006, a titlului de “Cea mai bătrână femeie din lume care a devenit mamă”, ea a făcut nu mai puţin de trei încercări de fertilizare până să o nască pe Eliza.
Adriana Iliescu, alături de fiica ei, Eliza (8 ani)
Prima a fost în Italia, la un profesor celebru, a doua oară a mers la profesorul Ioan Muntean de la Timişoara, care a reuşit inseminarea, sarcina fiind însă pierdută la 4 luni. Miracolul s-a numit profesorul Bogdan Marinescu. În urma inseminării făcute de acesta, Adriana a născut-o pe Eliza, în ciuda controverselor stârnite de gestul ei.
Aşteptăm întrebări şi sugestii la adresa de e-mail sanatate@libertatea.ro