Salată de flori şi fructe
Ingrediente: 150 g căpşune, zeama de la jumătate de lămâie, o linguriţă de miere, panseluţe, toporaşi, flori de muşeţel şi de gălbenele, un măr, 3-4 caise, câteva frunze de mentă.
Preparare: se spală căpşunele şi se taie în sferturi. Mărul şi caisele se curăţă şi se taie felii. Se spală florile şi menta şi se usucă într-un şervet de hârtie. Se pun toate într-un bol. Se mixează lămâia cu mierea şi se toarnă amestecul peste salata de fructe şi flori. Se serveşte imediat, cu îngheţată la alegere.
Dulceaţă de trandafiri
Ingrediente: 250 g petale de trandafiri, 500 g zahăr, 500 ml apă, zeama de la o lămâie, un pic de sare de lămâie.
Preparare: florile se spală bine, în mai multe ape, apoi se zvântă. Se rup petalele, se înlătură partea albă cu o foarfecă, se pun într-un castron şi se freacă bine cu sarea de lămâie. Apa şi zahărul se pun la fiert, se ia spuma care se formează, apoi se adaugă petalele şi zeama de lămâie. Se contină fierberea până se leagă siropul.
Flori de dovlecel umplute cu ricotta
Ingrediente: 200 g ricotta, un vârf de cuţit de nucşoară, o mână de parmezan ras, coaja rasă de la o lămâie, o legătură mică de mentă (doar frunzele, tocate), 1-2 ardei iuţi proaspeţi tocaţi, sare de mare, piper negru, 200 g făină, 350 ml vin alb sau apă carbogazoasă, 8 flori de dovlecel, ulei pentru prăjt.
Preparare: se amestecă ricotta cu nucşoara, parmezanul, coaja de lămâie, menta mărunţită şi ardeiului iute curăţat de seminţe şi tocat, apoi se condimentează cu sare şi piper după gust. Pentru aluat, se pun într-un castron făina şi un vârf de cuţit de sare, se toarnă vinul sau apa şi se bate cu telul până se obţine un amestec gros şi omogen, ca o smântână. Florile de dovlecel spălate se deschid uşor şi se umplu cu amestecul de ricotta, cu ajutorul unei linguriţe, apoi se trag petalele în jurul umpluturii, sigilând-o complet. După aceea, se trec prin aluat. Se încinge uleiul într-un wok şi se florile pun la prăjit una câte una, ca să nu se lipească între ele. Când devin aurii şi crocante se scot pe un prosop din hârtie.
Biscuiţi cu lavandă
Ingrediente: 125 g unt, 150 g zahăr pudră, un ou, 1/2 linguriţă esenţă de vanilie, o linguriţă de coajă rasă de lămâie, o lingură de flori de levănţică, un praf de sare, o linguriţă rasă de praf de copt, 250 g făină.
Preparare: se amestecă făina cu praful de copt, sarea, florile de levănţică şi coaja de lămâie. Se bate bine untul cu zahărul, apoi se adaugă oul şi se mixează uşor, până când compoziţia devine pufoasă. Se pune şi esenţa de vanilie, apoi mixul de ingrediente uscate, în două-trei tranşe. Aluatul se ţine la frigider timp de cel puţin o oră, după care se întinde pe o suprafaţă presărată cu făină şi se decupează formele dorite. Biscuiţii se coc în cuptorul preîncălzit la 175 de grade, timp de 10-15 minute. Se lasă să se răcească în tavă.
Panseluţe cristalizate
Ingrediente: o mână de planseluţe, un albuş, o linguriţă de apă, 100 g zahăr fin.
Preparare: se bate albuşul (la temperatura camerei) cu apa până se omogenizează bine. Se înmoaie pensula în albuş şi se unge fiecare floare, astfel încât să fie acoperită cu albuşul bătut pe fiecare parte. Se presară apoi zahăr pe floare, într-un strat fin şi uniform. Se aşază florile pe un grătar şi se aranjează petalele în forma dorită, pentru că după ce se vor usca, nu se mai pot îndoi fără să se rupă. Se lasă la temperatura camerei până când sunt complet uscate (între 4 şi 24 de ore). Se pot păstra câteva săptămâni, într-un recipient cu capac, între foi de hârtie cerată. Se se folosesc pentru decorarea prăjiturilor. Evident, sunt comestibile!
Flori de dovlecel pané
Ingrediente: 12 flori de dovlecel, trei ouă, un vârf de cuţit de sare şi unul de piper alb, trei linguri de lapte, trei linguri de făină, o cană de pesmet, o cană de ulei.
Preparare: se trec florile printr-un jet de apă şi se lasă să se scurgă. Într-o farfurie adâncă se bat bine ouăle cu lapte, făină, sare şi piper. Se trec florile prin acest amestec, apoi se tăvălesc prin pesmet. Se prăjesc în uleiul bine încins, până devin crocante. Se pot servi simple sau cu sos de roşii.
Pere cu sos de muşeţel
Ingrediente: 4 pere, 6 linguri de alune de pădure, 4 linguri de zahăr, două linguri de făină, scorţişoară; pentru sos – 350 ml apă, două linguri de flori de muşeţel uscate, două linguri de zeamă de lămâie, 4 linguri de miere, o lingură de vin roşu, o lingură de zahăr, 1/2 linguriţă de coajă de lămâie rasă.
Preparare: perele se curăţă de coajă, li se scot cotoarele şi se taie puţin la bază, cât să stea drepte. Alunele se macină şi se amestecă bine cu zahărul şi cu făina. Se umplu fructele cu acest amestec şi se pudrează cu scorţişoară. Se dau la cuptor cam 40- 50 de minute, până devin aurii. Se lasă la răcit şi se prepară sosul, astfel: se infuzează florile de muşeţel în apă fiartă 10 minute. Se strecoară, se toarnă infuzia într-o cratiţă, se adaugă restul ingredientelor şi se pune totul pe foc. Se lasă să fiarbă până scade la jumătate. Când e gata, se toarnă peste pere şi se serveşte.
Vezi rezultate exit poll alegeri parlamentare 2024 și urmărește rezultatele alegerilor pentru Parlamentul României!