După ce în ultimii doi ani Guvernul a amânat de mai multe ori introducerea coplăţii în sănătate, reprezentanţii FMI ne-au pus cuţitul în gât şi au stabilit, împreună cu reprezentanţi ai Executivului, că din luna martie orice pacient va plăti o sumă “modică” (coplata) pentru servicii asigurate în spitale, excepţie făcând cele de urgenţă. “Coplata a fost trecută în acordul cu FMI încă din 2009. A fost amânată o perioadă. De la 1 martie, odată cu pachetul de bază, ne-am obligat să introducem coplata doar pentru internări. Nu este vorba de consultări, de medicina de familie sau de urgenţă, ci doar pentru internări. E o coplată într-o sumă modică, ce înseamnă maximum 10 lei”, a declarat ieri premierul.
Potrivit scrisorii de intenţie convenite luna aceasta de Guvern cu FMI, autorităţile române s-au angajat să lucreze asiduu la resuscitarea sistemului medical. “Vom continua să revizuim lista medicamentelor compensate şi vom introduce mecanisme pentru reducerea perioadei de spitalizare şi creşterea gradului de utilizare a serviciilor ambulatorii”, se arată în document.
Taxe duble în Occident
Potrivit unui studiu recent făcut în ţara noastră de o firmă de consultanţă medicală, taxele lunare medii plătite de români către Fondul Naţional de Sănătate sunt în medie de 200 de lei. Şi asta în condiţiile în care, cu circa 400 de lei pe lună plătiţi pentru o asigurare privată, am putea avea acces la servicii medicale în oricare din spitalele Europei.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro