Pus să aştepte două luni fără dinţi
Exact aceeaşi poveste o auzim acum şi la cabinetele stomatologie care au contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS). De această problemă s-a lovit de curând şi un pensionar de 65 de ani, din Bucureşti.
Omul a mers la sfârşitul lunii august la Facultatea de Stomatologie pentru a-şi face o proteză dentară, care se acordă gratuit o dată la 5 ani. Surpriză, însă! I s-a spus să revină în luna noiembrie, pentru că medicii sunt în concediu.
“M-a surprins răspunsul lor. Chiar atât de mult trebuie să aştept să se întoarcă un medic din concediu? Eu unul nu puteam să aştept atâtea luni, pentru că nu mai aveam nici un dinte, deci nu puteam mânca”, ne-a povestit Marin Niculae.
A mai încercat şi la câteva cabinete. Unul dintr-o policlinică, altele de cartier, care au contract cu CNAS, dar degeaba. Nu erau fonduri nicăieri sau trebuia să aştepte mult prea mult. Astfel, dintr-o pensie care cu greu îi ajunge de la o lună la alta, bărbatul s-a văzut nevoit să-şi plătească proteza.
Medicii fug de contractele cu CNAS
Mulţi stomatologi refuză să intre în contract cu CNAS din cauza condiţiilor impuse. “M-am interesat recent în privinţa decontărilor, pentru că aş fi vrut să fac contract cu Casa de Asigurări. Când am văzut însă condiţiile, am renunţat la idee. Statul decontează lunar 1.100 de lei/medic şi 1.200 sau 1.500 de lei/specialist care lucrează cu normă întreagă, adică, în medie, 6 plombe pe lună. Ca să poţi obţine decontarea faci o grămadă de hârtii, plăteşti o taxă de circa 1.000 de lei şi dacă mai pui la socoteală cât te costă materialele şi mâna de lucru, nu mai rămâne aproape nimic. Dacă s-ar aloca mai mulţi bani, aş face contract”, ne-a declarat dr. Dana Caranovic, specialist în stomatologie generală la o clinică din Bucureşti.
Nici dr. stomatolog Laura Mocanu nu a fost încântată de “oferta” celor de la sănătate. “Ne-am gândit la un moment dat să facem contract, dar Casa Naţională de Asigurări suportă o foarte, foarte mică parte din tratamente. În plus, e vorba doar de anumite tratamente şi acelea făcute cu anumite materiale, pe care le acceptă ei. Asta ar însemna să scădem standardul şi nu se poate, aşa că am ales să nu ne complicăm”, ne-a spus specilistul stomatolog.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro