Iată ce trebuie să ştie cei care vor să-şi pună geamuri fumurii:
Legea din România prevede în prezent că geamurile din spate şi luneta automobilului pot fi oricât de întunecate, întrucât nu sunt esenţiale pentru vizibilitatea din interior. Totuşi, dacă li se modifică transparenţa faţă de cea stabilită prin marcajul de omologare, stratul aplicat ulterior trebuie să fie uniform şi să nu creeze distorsiuni.
În faţă însă, situaţia e mult mai sensibilă: geamurile laterale trebuie să aibă 70 la sută transparenţă şi 75 la sută pentru parbriz. Vestea bună pentru amatorii de mici “tunninguri” e că în prezent se lucrează la modificarea legii, astfel încât să fie armonizată cu cea care se aplică în Uniunea Europeană, iar transparenţa pentru parbriz va fi coborâtă şi ea la 70%.
Foliile de protecţie aplicate pe geamuri trebuie să fie certificate şi marcate corespunzător, iar aplicarea acestora este permisă numai în atelierele autorizate.
Modificarea transparenţei geamurilor nu se înregistrează în cartea de identitate a autovehiculului, însă atelierele autorizate să efectueze operaţiunea de aplicare a foliei colorate trebuie să elibereze un document privind certificatul de conformitate şi licenţa emisă de Organismul de Certificare Produse al Registrului Auto Român. La inspecţia tehnică periodică se verifică eticheta, ce conţine marca de omologare a geamului precum şi gradul de transparenţă.
Lista de ateliere autorizate o găsiţi la sediile RAR sau pe internet, la adresa https://www.rarom.ro.
Cei care nu respectă legea şi sunt prinşi în trafic cu folie mult prea întunecată rămân fără talon şi riscă o amendă de până la 2.000 de lei.
Aşteptăm întrebări şi sugestii la adresa de e-mail auto@libertatea.ro