În fiecare an, milioane de persoane sunt diagnosticate cu cancer. Şi nu este vorba despre o singură boală, ci despre aproximativ 200 de tipuri de cancer, fiecare diagnosticat prin alte metode şi, evident, cu tratamente diferite. Însă, dintre toate formele existente cea care atacă plâmănii este şi cea mai periculoasă. Motivul ? Această formă a cumplitei maladii ucide în mai puţin de un an. Medicii trag un semnal de alarmă avertizând că principala cauza a apariţiei acestei forme de cancer este fumatul. Oamenii care se lasă de fumat înainte de 50 de ani îşi reduc riscul de a muri în următorii 15 ani, spre deosebire de cei care continuă să fumeze. Mai grav este faptul că 30,6% dintre românii care au acest viciu spun că nu simt nevoia să fumeze, ci o fac din obişnuinţă, iar 17,3% din plăcere, Numai 16,3% dintre fumători spun că aprind ţigara pentru că simt nevoia.
„Cancerul pulmonar poate fi prevenit. Sunt trei lucruri simple de care trebuie să ţinem seama: renunțarea la fumat, o dietă echilibrată, mai mult sport. Cel mai greu este de fapt să ne schimbăm stilul de viaţă. Dar dacă punem în balanță pe de o parte efortul și pe de altă parte beneficiile pentru sănătate, nu ar trebui să stăm pe gânduri” a declarat Cezar Irimia, preşedintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).
Acest tip de cancer care atacă plămânii se diagnostichează cu dificultate şi adesea, la momentul descoperirii, este deja în stadiu metastazat. Este posibil ca tumora din plămân să nu determine niciun simptom în regiunea pieptului, însă ea se poate însoţi de alte semne care vă determină să vă adresati medicului. Este bine să rugaţi doctorul să vă facă o radiografie dacă aveţi în mod repetat următoarele simptome: tuse, • spută cu sange, dificultate în a respira, o durere, pneumonii sau bronşite repetate, oboseală, lipsa poftei de mâncare şi scădere în greutate, răguşeală sau transpiraţii ale feţei şi gâtului.