Cristian Pârvulescu: «Argumentul comasării alegerilor – trecerea la un regim prezidenţial»
“În ceea ce priveşte măririle de salarii, care nu există în programul de guvernare, Parlamentul, care a aprobat măririle, este cel care îşi va asuma răspunderea pentru acest guvern. Pentru învăţământ, cred că modificările sunt foarte utile, sunt capitole întregi de modificat, dar să vedem mai întâi un proiect concret. Noul ministru este un om foarte bun pe acest domeniu. În ceea ce priveşte ideea schimbării legii electorale, cred că ea este în afara cadrului politic actual. Să nu uităm cum a apărut acest guvern, în urma unei catastrofe şi la presiunea manifestaţiilor. Argumentul real al comasării alegerilor şi uniformizarea mandatelor la cinci ani este trecerea spre un regim prezidenţial”, a spus politologul Cristian Pârvulescu.
Menţionăm că planul Guvernului Cioloş de a modifica Legea Electorală necesită, în prima instanţă, modificarea Constituţiei. Pe de altă parte, Comisia de la Veneţia şi Curtea Constiuţională au stabilit că legile electorale nu pot fi modificate decât cu cel puţin un an înaintea scrutinului.
Ilie Şerbănescu: «Nu vor fi mărite salariile pentru a se păstra macrostabilitatea»
“Scrie undeva, ceva despre măririle de salarii pentru bugetari? Nu! Dar scrie că vrem să menţinem macrostabilitatea. Cum se traduce asta: nu vor fi mărite salariile bugetarilor pentru a se păstra macrostabilitatea. De ce? Pentru că măririle de salarii pentru bugetari ar presa, ar trage după sine măririle de salarii şi în zona societăţilor private. Iar capitalul străin vrea salarii mici în România, forţă de muncă ieftină”, ne-a spus economistul Ilie Şerbănescu, fost ministru în Guvernul Ciorbea.
Mai clar: măririle de salarii nu sunt prevăzute în programul de guvernare, ca atare nu vor exista. Ilie Şerbănescu a remarcat şi tema reindustrializării.
“Care reindustrializare, cu cine? Gargară! Din acest punct de vedere, Ponta vindea mai puţine gogoşi”, a mai explicat economistul.
Şerbănescu crede că, oricum, acest guvern va trece cu bine prin mandatul său, va fi lăudat de FMI, “doar are un ministru de Finanţe din acea zonă”, de Uniunea Europeană şi toată lumea va fi mulţumită. “Mai puţin cei guvernaţi”, a concluzionat fostul ministru.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro