Zacuscă
Ingrediente: 4 vinete, 0,5 kg ceapă, 0,5 kg ardei gras, 0,5 kg de roşii rase, ulei, piper, sare.
Preparare: Se coc vinetele şi ardeii, apoi se curăţă de coajă şi se toacă. Ceapa se curăţă, şi se taie ceva mai mare, apoi se căleşte într-o tigaie încăpătoare sau într-o cratiţă. După ce se rumeneşte ceapa, se adaugă ardeiul tocat mărunt,vinetele tocate şi roşiile decojite şi date pe răzătoare. Se pun sare şi piper după gust şi foi de dafin, apoi se lasă să dea într-un clocot. Se bagă la cuptor până scade.
Umplute
Ingrediente: 6 vinete, 3 cepe, 0,5 kg de carne, o legătură de pătrunjel, doi morcovi, o ceaşcă de orez, ulei, două linguri de bulion, sare, piper.
Preparare: Se spală vinetele, li se scot cozile, apoi se taie în două. Se scoate miezul cu ajutorul unei linguriţe, fără să se rupă coaja, apoi se pune la călit 10 – 15 minute, împreună cu ceapa tocată, morcovii curăţaţi şi daţi pe răzătoare, carnea tocată, sare şi piper după gust. Se adaugă orezul spălat şi pătrunjelul tocat şi se mai lasă 5 minute pe foc. Cu această compoziţie se umplu jumătăţile de vânătă şi se aşază în picioare, într-o cratiţă, acoperite cu felii de vânătă sau de roşii. Se acoperă cu apă şi se pun la fiert. Când încep să scadă, se adaugă bulionul şi se continuă fierberea în cuptor, aproximativ o oră.
Prăjite, cu usturoi
Ingrediente: 4 vinete, o căpăţână de usturoi, ulei, sare.
Preparare: Se spală vinetele şi se taie în lung, cu tot cu cotor, apoi se crestează pe fiecare parte cu vârful cuţitului, sub formă de grilaj.
Se pun la prăjit în ulei încins, până se rumenesc. Pentru mujdei, usturoiul se curăţă şi se pisează, după care se pune într-un castronel.
Se adaugă sare şi circa o cană cu apă (poate fi folosită şi cea minerală), apoi se amestecă. Se serveşte cu vinetele prăjite.
Salată
Ingrediente: 6 vinete, ulei, sare, un gălbenuş de ou sau două linguri de maioneză, o ceapă.
Preparare: Se coc vinetele, se curăţă şi se lasă să se scurgă, apoi se toacă şi se pun într-un castron. Se mixează bine cu ulei şi cu sare după gust, apoi se adaugă un gălbenuş de ou sau două linguri de maioneză, ca să fie mai deschise la culoare. Când sunt gata, se toacă ceapa foarte mărunt şi se încorporează în crema de vinete.
Pont
Dacă nu vă plac vinetele cu maioneză, puteţi înlocui acest ingredient cu un dovlecel fiert, curăţat şi pasat.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!