Peste români, mai ales peste bucureşteni, a mai venit sâmbătă seara şi unda de şoc a cutremurului vrâncean. Iscând o spaimă la limita panicii, deşi intensitatea seismului a fost modică şi chiar mică, neproducând victime sau pagube. Reacţia exacerbată de după primele momente a fost determinată în bună măsură de televiziunile comerciale, care s-au grăbit să transforme evenimentul în sursă de audienţă. Fătuci excitate cereau telespectatorilor să le trimită grabnic imagini. Invitaţi ai emisiunilor întrerupte dădeau telefoane acasă să afle dacă pechinezii au urlat, iar peştii au sărit din acvariu. Totul, într-un circ aproape necontrolat, ba stimulat şi de pasivitatea autorităţilor, care n-au intervenit imediat la radio şi tv, să calmeze lumea. Unul din puţinii care au anunţat prompt că nu-i vorba de o catastrofă, ci de un fenomen în dimensiuni normale, prof. dr. Gheorghe Mărmureanu, a fost iute ridicat în furci de o moderatoare şi de un invitat al ei, nemulţumiţi că seismologul n-are ton apocaliptic.
Cutremurul a fost de altfel primit cu panică şi din cauza unui inconştient joc cu starea de spirit a populaţiei. Periodic, la o televiziune apare un “clar văzător” care, neînhăţat de psihiatri, anunţă iminenţa unei catastrofe. Primarul general, Sorin Oprescu, a gafat şi el, tot repetând riscul ca, în Bucureşti, să moară unul din patru locuitori: 500.000 de victime. Asta, invocând nu ştiu ce “cercetători americani”, care văd Bucureştiul la pământ, dar habar n-au ce se întâmplă în falia californiană. Pentru simplul motiv că încă nu pot fi anticipate seismele, magnitudinea lor. Nici în Japonia, China, Italia sau Centura de foc a Pacificului.
Desigur însă “drobul de sare” sau aşteptarea doar făcând seara cruci nu-s o soluţie. Evenimentul de sâmbătă a scos iarăşi la iveală vechi hibe, ce pot amplifica tragic urmările unui seism major. Reţeaua de telefonie mobilă a căzut. Autorităţile şi-au înghiţit limba. În Bucureşti, sute de imobile (blocuri, şcoli, spitale) stau să cadă neconsolidate, dar nici Primăria, nici Primăria, nici Guvernul nu înţeleg să intervină energic, inclusiv prin investiţii masive. Aici trebuie acţionat, iar nu bătând câmpii pe la televiziuni.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro