Pot fi întârzieri în aprovizionare
“Fără transporturi, România nu poate funcţiona. Nu vreau să provoc panică, mai ales că încă nu se ştie despre ce va fi vorba, dacă va fi zăpadă de doi metri sau de douăzeci de centimetri. Totuşi, trebuie ţinut cont de ce se întâmplă dacă magazinele nu vor fi aprovizionate cu alimente sau benzinăriile cu combustibil. Produsele dintr-un camion care staţionează mai mult de 48 de ore nu vor mai fi bune, deci pot apărea întârzieri în aprovizionare. E bine ca fiecare să aibă în casă provizii”, ne-a declarat Augustin Hagiu, preşedintele Federaţiei Operatorilor Români de Transport.
Şi Sorin Minea, preşedintele Patronatului Romalimenta, spune că am putea găsi rafturile goale în magazine. “Dacă nu se mai poate circula, e posibil să fie probleme cu aprovizionarea. În centrul Bucureştiului, probabil doar pentru câteva ore, însă în zonele mărginaşe, ar putea dura şi 24 de ore. Sperăm că nu va fi aşa. La prima zăpadă care a căzut săptămâna trecută, au fost magazine la care nu am putut ajunge cu marfă mai bine de 24 de ore”, ne-a declarat Minea.
Ar putea ploua la -10 grade
Cele mai periculoase fenomene meteo care vor avea loc în weekend, spun meteorologii, vor fi ploile căzute la temperaturi de circa -10 grade Celsius. Specialiştii avertizează că se va forma un strat gros de polei şi am putea fi, practic, blocaţi din punct de vedere al transportului rutier.
«Codul roşu se poate emite doar cu 4-5 ore înainte»
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis un nou cod galben, valabil din această dimineaţă până duminică seara, avertizând că aria ninsorilor va cuprinde, treptat, toate regiunile ţării. Începând din sud-vest, local, stratul de zăpadă va depăşi 20 cm, iar vântul va avea viteze de peste 60 km/h. Ion Sandu, şeful Administraţiei Naţionale de Meteorologie, a explicat, pentru Mediafax, în ce condiţii va fi emis codul roşu cu privire la condiţiile extreme. “Codul roşu se poate emite doar cu patrucinci ore înainte (n.r. – de producere a fenomenelor extreme)”, a precizat acesta.
Cum am putea fi afectaţi
- transportul în comun, blocat;
- ar putea fi cabluri rupte, care ar duce la întreruperi de curent electric;
- presiunea gazelor ar putea fi foarte mică;
- transportul de marfă, blocat, ceea ce ar duce la întârzieri în aprovizionarea magazinelor.
Ce coincidenţă! Marea zăpadă din 1954 a venit pe 3 februarie
Ziarul Scânteia scria, la vremea respectivă, că în dimineaţa zilei de 3 februarie 1954, bucureştenii s-au trezit cu geamurile acoperite de troiene înalte de trei metri. A fost una dintre cele mai grele ierni din ţara noastră, rămânând în istorie sub denumirea de “Marele viscol”. În acele zile, s-a înregistrat cel mai puternic viscol din secolul XX, vântul atingând o viteză record în Capitală: 126 km/ oră. Tancurile Armatei au fost scoase pe străzile Bucureştiului şi au făcut tuneluri. Numai aşa te puteai deplasa prin oraş. Cei rămaşi fără apă, dezgheţau ţurţuri sau topeau zăpada.
Iată, în cifre, cum a arătat iarna anului 1954:
- cantitatea maximă de zăpadă depusă: 115,9 l/mp în 24 de ore, la Griviţa;
- cel mai gros strat de zăpadă: 173 cm, la Călăraşi;
- în sudul ţării, au fost troiene de 2-5 m.
Ce spun autorităţile:
Traian Igaş, Ministrul Administraţiei şi Internelor: „S-a anticipat că vor fi nămeţi ca în 1954. Încercăm să ne pregătim pentru zilele care vor urma. Aseară (n.r. – miercuri seară) au fost alocate 10 miliarde de lei vechi din fondul de rezervă pentru cheltuieli de carburanţi, apă şi ce mai este necesar”.
Anca Boagiu, ministrul Transporturilor: “Ne aşteptăm la zile extrem de dificile. Nu putem să ne jucăm cu natura. Trebuie să-i respectăm forţa şi să ne protejăm. Am avut o experienţă neplăcută, a indisciplinei. Chiar dacă au fost drumuri închise, unii temerari au considerat că pot fi mai puternici decât natura. Am avut tir-uri care au derapat şi au blocat circulaţia ore în şir. Vrem să evităm astfel de situaţii”.
Ce spun producătorii și transportatorii:
Augustin Hagiu, președintele Federației operatorilor români de transport: “Trebuie ţinut cont de ce se întâmplă dacă magazinele nu vor fi aprovizionate cu alimente sau benzinăriile, cu combustibil. Produsele dintr-un camion care staţionează mai mult de 48 de ore nu vor mai fi bune, deci pot apărea întârzieri în aprovizionare. E bine ca fiecare să aibă în casă provizii”.
Sorin Minea, preşedintele Patronatului Romalimenta: “Dacă nu se mai poate circula, e posibil să fie probleme cu aprovizionarea. În centrul Bucureştiului, probabil doar pentru câteva ore, însă în zonele mărginaşe ar putea dura şi 24 de ore. Sperăm că nu va fi aşa. La prima zăpadă care a căzut săptămâna trecută, au fost magazine la care nu am putut ajunge cu marfă mai bine de 24 de ore”.
Un bărbat din Braşov a făcut infarct în autobuz
Un braşovean în vârstă de 60 de ani şi-a dat ultima suflare, miercuri seara, într- un autobuz. Medicii au constatat că bărbatul a făcut infarct din cauza gerului, dar şi pentru că nu îşi respecta medicaţia. Poliţiştii au aflat că braşoveanul suferea de hipertensiune şi obezitate.
L-au găsit îngheţat
Un muncitor de la Apele Române Buzău a fost găsit, miercuri seara, îngheţat chiar în faţa clădirii unde lucra şi obişnuia să doarmă peste noapte. Bărbatul de 54 de ani a fost descoperit, de un alt coleg de serviciu, zăcând cu faţa în zăpadă.
A născut în elicopter
O femeie de 22 de ani, din localitatea Mila 23, din judeţul Tulcea, a născut, ieri, în elicopterul care o preluase pentru a o transporta la spital. Tânăra a avut nevoie de intervenţia echipajului, după ce drumurile au fost închise din cauza zăpezii. Atât mama, cât şi bebeluşul sunt bine.
Temperatură record: – 88 de grade Celsius la munte!
Cea mai scăzută temperatură a fost resimţită ieri în Masivul Bucegi, Vârful Omu, unde s-au înregistrat -88 de grade Celsius.
Deşi mercurul termometrului indica -19 grade, viteza de 144 km/h a vântului ar fi făcut ca o persoană să resimtă valoarea de -88 de grade Celsius!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro