„In iulie, Gigi se bucura de o incredere a romanilor de 20 la suta. E printre primele patru personalitati cu asa notorietate. A acordat peste 30 de mil de euro bisericilor si oamenilor sarmani. A infiintat din bani proprii primul cimitir pentru cei fara adapost. E presedinte de partid si a incercat sa faca tot ce poate pentru bine Romania. A platit prejudiciul in toate dosarele in care a fost implicat, inclusiv cheltuieli de judecata de peste 25.000 de euro. A achitat de asemenea si prejudiciul celorlalti co-inculpati. Exista toate garantiile ca Becali sa fie un detinut model. E stanjenit si de situatia in care persoanele supraveghetorii si ceilalti detinuti i-l acorda. Acest lucru il simte ca o presiune asupra sa. Are conduita buna, a intrat in program terapeutic special si sunt toate sansele de a nu exista nicio problema”, au declarat avocaţii lui Becali în timpul procesului.
- Aplicarea regimului deschis i-ar permite lui Becali să iasă din penitenciar până la 8 ore pe zi, să se deplaseze neînsoţit în interiorul închisorii şi să presteze muncă sau alte activităţi fără să fie supravegheat.
Pe de altă parte, şi Becali a luar cuvântul: „Vreau sa multumesc doamnei procuror. Avocatul a facut o pledoarie buna, însa nu cred ca decizia dvs e una grea. Cum sa fie greu cand aplici adevarul. Facand rugaciune in penitenciar, citind din Vasile cel Mare, am aflat ca adevarul nu are nevoie sa fie apărat. Se apara prin el INSASI. De asta am spus lui Meme si lui Argaseala sa nu mai apeleze la avocatii international pentru a scapa Steaua de suspendare. La fel vin si eu in fata dvs si va spun adevarul. E un proverb ca „stapanul scoate calul din noroi”, însa durerea cea mare e a mea. Citesc zi si noapte Codul Penal. Nicio lege nu prevede ca un om sa fie inchis si familia lui sa fie distrusa. Toate vorbesc de reintegrare sociala, de readaptare. Si revenind la adevar, Rahova mi-a stabilit regimul de detentie. Cand am intrat la comisie, mi s-a spus ca s-a umplut sala. Asa mi-a zis sefa de la educatie. Doctorita mi l-ar fi dat direct deschis. Intru in sala aceea, speram sa mai am si inca un om. Sefa psihologilor a inceput sa planga si stiam ca varsa lacrimi pentru mine. Comandantul a votat ultimul. Doamna de la asistenta si toate celelalte, semideschis. Am plans cand am vazut ca un om din tara mea a plans pentru mine. Chiar am fost fericit in acea zi. Ii era frica saracii femei sa sustina punctul sau de vedere. Eu nu sunt pericol social. Ca alfel, nu mai eram pe locul 4 in topul increderii romanilor. Eu nu recunosc faptele, ci ma supun hotararii de suspendare. Spun astea pentru ca asta e durerea mea, asta e of-ul meu. Tot ce primesc de la Dumnezeu e un dar. Inclusiv suferinta. Am 55 de ani, a o familie frumoasa, dar nu vreau sa le vad la puscarie. Daca le simt suparate, mor. Mai bine as muri decat sa le stiu suparate. Eu m-am reintegrat deja. Altfel nu ma mai alegeau oamenii europarlamentar. Daca mi-ati admite cererea, ati face o reparatie morala. Ar conta pentru mine foarte mult. Ma doare tare de tot cand urc in duba sa vin aici. Vad oameni liberi pe trotuare si eu in duba… M-as simti bine daca as fi la regim deschis pentru ca vreau sa ies din penitenciar, sa ma duc la serviciu, să vin seara la 7 la somn la puscarie si cu asta basta. N-as mai sta in duba… Daca as fi liber pe trotuar, as avea telefon personal, as face tot ce se poate, as directiona oamenii mei sa faca lucruri bune. Mai e si doamna Grapinni care nu poate face camin de batrani la Timisoara. I-am zis sa asteptam condamnarea pentru ca eu aveam semnale in acest sens. Le fac pe amandoua daca am telefon mobil. Promit in fata dumneavoastra asta. Cum vrea Dumnezeu acum.”
Pe 4 iunie, Gigi Becali a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare în dosarul „Valiza”, pentru dare de mită şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, decizia dispusă de Completul de cinci judecători al instanţei supreme fiind definitivă.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro