Fundasul Dorin Goian (27 de ani) a marcat sambata seara un gol istoric. Prin reusita sa in fata Olandei, stelistul a adus nationala Romaniei in fata calificarii la un nou turneu final de Campionat European, dupa o absenta de opt ani. Generatia lui Mutu, Chivu si Lobont trebuie sa lucreze de acum la statuia celui poreclit de prieteni ‘Goe’.


Fratii Goian ocupa un loc aparte in istoria fotbalului romanesc. Liviu, Gheorghe Daniel, Nicolae Dorin  si Lucian au fost – cazul primilor doi – sau sunt – situatia celorlalti – jucatori de prim esalon. Incepand de sambata noapte, numele lui Dorin Goian face parte si din istoria nationalei Romaniei.

In total, familia Goian, din Suceava, numara opt membri. Cei patru frati fotbalisti mai au trei surori: Veronica (40 de ani), Iuliana (38 de ani) si Marioara (34 de ani).

Tatal, Vasile, este pensionar, iar de opt ani, de cand i-a murit sotia, Elisabeta, traieste singur. Singur e un fel de a spune, pentru ca e inconjurat mai mereu de nepoti, lumina ochilor lui. Si sunt 15!


Se reunesc toti doar de sarbatori

‘Din cauza meseriei de fotbalist, nu prea ajung pe acasa, se intampla sigur asta numai de Craciun si de Revelion’, a dezvaluit Dorin, care marturiseste insa ca in casa parinteasca se simte cel mai bine. Atunci incearca sa recupereze tot timpul in care a fost departe de cei dragi: ‘Parca e sarbatoare. Nicaieri nu e mai bine ca acasa. Acolo ma simt senzational si ma relaxez. Frati, surori, vecini, prieteni si chiar simpli suporteri vin la noi sa ne vada. Sunt momente unice pentru mine’.


Dorin Nicolae Goian


Data nasterii: 12 decembrie 1980 (Suceava).
Inaltime/greutate: 1,96 m/ 87 kg.
Cariera: Foresta (1997-2001), Gloria Buzau (2000), Ceahlaul (2001-2003), FCM Bacau (2003-2004), Steaua (din 2004).
Meciuri/ goluri in Liga I: 147/ 8.
Meciuri/goluri la nationala: 14/ 3.
Meciuri/goluri in Cupele Europene:  30/ 8.
Are contract pe cinci ani cu Steaua, cu care a cucerit deja doua titluri.


Clanul Goienilor

E singura familie cu patru frati care evolueaza sau au evoluat in prima liga romaneasca.


Liviu Goian (42 de ani) – a debutat in Divizia A la 23 august 1987, in meciul CSM Suceava – FCM Brasov 3-1. A mai jucat la Luceafarul Bucuresti, FC Bacau si Debrecen, adunand 54 de prezente in primul esalon. Considerat ‘creierul’ familiei, Liviu a fost multa vreme impresarul lui Dorin si al lui Lucian, negociindu-le transferurile. Acum e om de afaceri.


Gigi Goian (30 de ani) – a debutat in Divizia A la 25 aprilie 1998, cu Foresta Falticeni, intr-un meci pierdut de moldoveni acasa, 0-1 cu Universitatea Craiova. A jucat in prima liga 23 de meciuri, toate numai la Foresta. Este stabilit in SUA, la Marryland, unde mai joaca din cand in cand la o echipa de amatori. La un moment dat a fost coleg de echipa cu Dorin, la Foresta.


Lucian Goian (24 de ani) – a debutat in Divizia A la 13 martie 2004, inscriind singurul gol al Ceahlaului in meciul pierdut de echipa sa cu 5-1, la Ploiesti, cu Petrolul. A mai evoluat la Dinamo, apoi Ceahlaul si iar Dinamo. In prima liga a strans 99 meciuri si a marcat 3 goluri.


„Am dat gol pentru Maia”


Dorin Goian a devenit sperietoarea apararilor adverse. ‘Turnul de control’ din apararea ‘tricolora’ si-a facut si la Constanta simtita prezenta in ofensiva, marcand golul istoric care a consfiintit prima victorie a Romaniei in fata Olandei si, lucru si mai important, o apropiere de mult-asteptata calificare la Euro 2008.


Libertatea: Goe, cum te simti?
Dorin Goian:
Sunt foarte fericit. A fost un meci extraordinar de greu, dar cu cat victoria este obtinuta in asemenea conditii, cu atat e mai frumoasa. Asta cu atat mai mult cu cat am reusit sa marchez unicul gol al partidei. Este, fara discutie, cel mai important gol din cariera mea.

Dupa atatea goluri marcate la nationala sau la Steaua, nu te bate gandul sa joci in atac?
Nu, locul meu este acolo, in centrul defensivei. In aparare imi fac treaba cel mai bine, dar ori de cate ori mi se iveste prilejul mai urc sa ajut si atacul.

Te antrenezi  special sa dai goluri?
Tot timpul lucram la antrenamente fazele fixe, faze in care de fiecare data urc in careul advers. Suntem o echipa masiva si trebuie sa fructificam fazele fixe.

Ti s-a parut ca te aflai in ofsaid in momentul in care ai reusit sa marchezi?
Nu stiu daca am fost sau nu in ofsaid la acea faza, nici nu mai conteaza acum. Dar am fost si noi dezavantajati in alte meciuri si eram amarati, vai de capul nostru. De data asta, a venit timpul sa ne calificam si noi la turneele finale.

Cui dedici golul?
Sotiei mele, Nadia, care a fost mereu alaturi de mine. Asta pentru ca sotia mea imi spunea, de fiecare data cand vorbeam cu ea la telefon, ca o sa dau gol. Am inscris cu Olanda, asa ca golul i-l dedic ei, fiicei mele Maia si intregii familii de la Suceava.


Ziua micutei e pe 23 octombrie


Imediat dupa golul cu Olanda, Dorin s-a gandit la Nadia si la Maia. Sotiei si ghemotocului care va implini un an la 23 octombrie le-a dedicat golul. ‘Nadia si cea mica, Maia, care imi arata un degetel, mi-au spus ca voi inscrie. Acea reusita este pentru fiintele cele mai dragi pentru mine’, a spus, vizibil emotionat,  Dorin Goian.


A inceput la 6 ani


Dorin a inceput fotbalul la 6 ani si jumatate, la CSM Suceava. Spera sa ajunga cineva in acest sport, manca de mic fotbalul pe paine.

Ca si ceilalti frati, a visat ca mingea ii va aduce un trai mai bun. Pana la 17 ani, a muncit si s-a antrenat ca un nebun, in speranta ca-si va scapa familia de situatia financiara precara in care se afla. Apoi au inceput sa rasara primele sperante. Specialistii din fotbal incepusera sa-l remarce.

De la 17 ani a plecat de acasa. Nu de frica parintilor, ci pentru ca fotbalul profesionist cere si sacrificii, iar el era decis sa-si croiasca o cariera stralucita si sa-si castige painea din fotbal: ‘La 17 ani am debutat in Divizia B, la Foresta Falticeni. Eram cel mai bucuros de pe pamant. Dar era numai inceputul. Pentru ca stau departe de cei dragi de multi ani, iar acest lucru se va intampla si de acum incolo. Sunt in Bucuresti, la peste 500 de kilometri de Suceava. Oricum, suntem o familie fericita. Toti suntem realizati, iar tata e mandru de noi’.

Marcator a numeroase goluri decisive la Steaua si la nationala, fundasul ‘Goe’ si-a indeplinit, practic, primul vis, acela de a merge cu nationala la Campionatul European. ‘Visez la acest lucru de cand m-am apucat de fotbal’, a spus fundasul din Ghencea, care mai are un dor: sa ajunga in campionatul Spaniei, la Real Madrid.


Romania 1 : 0 Olanda


1. Lobont 6,5
2. Ogararu 7
4. Tamas 6
15. Goian 8
3. Rat 6
6. Codrea 7
8. Ov. Petre 6
5. Chivu 7
16. Nicolita 6
9. Marica 5
10. Mutu 6,5
Antrenor: Victor Piturca
Schimbari: Marica (71 D. Niculae 6)


1. Stekelenburg 6
2. Heitinga 5,5
3. Ooijer 6
4. Mathijsen 5,5
5. Bouma 6
10. Seedorf 6,5
6. De Zeeuw 6
8. Van Bronckhorst 6
7. Van der Vaart 6
9. Van Nistelrooy 6
18. Robben 6,5
Antrenor: Marco van Basten
Schimbari: Heitinga (68 Jaliens 6), Robben (78 Babel), Ooijer (85 Koevermans)


Au arbitrat: Kyros Vassaras 7 – Dimitrios Bozatzidis 7, Dimitrios Saraidaris 5 (toti din Grecia)


A marcat:  Goian (71)


CE 2008 Grupa G


Romania – Olanda 1-0 (Goian 71)
Belarus – Luxemburg 0-1 (Lewek 90)
Slovenia – Albania 0-0


Clasament
 1. Rom?nia 9 7 2 0 18-5 23p
 2. Olanda 9 6 2 1 11-3 20p
 3. Bulgaria 9 5 3 1 14-6 18p
 4. Slovenia 10 3 2 5  9-12 11p
 5. Albania 9 2 4 3 8-7 10p
 6. Belarus 10 2 1 7 11-20 7p
 7. Luxemburg 10 1 0 9  2-20 3p


Nota: Primele doua echipe din grupa de calificare acced la CE din 2008

Ultimele meciuri
17 octombrie: Luxemburg – Romania, Olanda – Slovenia, Albania – Bulgaria;
17 noiembrie: Bulgaria – Romania, Albania – Belarus, Olanda – Luxemburg;
21 noiembrie: Belarus – Olanda, Romania – Albania, Slovenia – Bulgaria.

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Cine este bărbatul care ar fi încercat să-l asasineze pe Donald Trump. ”Trebuie să ardem Kremlinul din temelii”
Știrileprotv.ro
Cine este bărbatul care ar fi încercat să-l asasineze pe Donald Trump. ”Trebuie să ardem Kremlinul din temelii”
Cum arăta Matilda Pascal Cojocărița la începutul carierei. A câștigat Miss România în 1979, la 19 ani
Viva.ro
Cum arăta Matilda Pascal Cojocărița la începutul carierei. A câștigat Miss România în 1979, la 19 ani
A prins-o ploaia și toată lumea i-a văzut părul natural. Bianca Drăgușanu: „Așa mă transform când mă prinde ploaia”
Libertateapentrufemei.ro
A prins-o ploaia și toată lumea i-a văzut părul natural. Bianca Drăgușanu: „Așa mă transform când mă prinde ploaia”
Locul de muncă în care poți face bani frumoși. Se plătește în lire sterline, n-ai nevoie de studii superioare, dar ești obligat să ai un câine
FANATIK.RO
Locul de muncă în care poți face bani frumoși. Se plătește în lire sterline, n-ai nevoie de studii superioare, dar ești obligat să ai un câine
Sportul i-a schimbat viața. Dezvăluiri emoționante ale Iulianei Pepene: „În urmă cu trei ani, am aflat că sufăr de boala Graves, dar după un an de mers la sală, am analizele perfecte și nu mai iau pastile”
GSP.RO
Sportul i-a schimbat viața. Dezvăluiri emoționante ale Iulianei Pepene: „În urmă cu trei ani, am aflat că sufăr de boala Graves, dar după un an de mers la sală, am analizele perfecte și nu mai iau pastile”
Creatura care întinerește în loc să îmbătrânească. A fost descoperită recent și ar putea revoluționa medicina
FANATIK.RO
Creatura care întinerește în loc să îmbătrânească. A fost descoperită recent și ar putea revoluționa medicina
CUPLUL ANULUI în lumea mondenă! Și-a făcut iubită moldoveancă, mai tânără decât fiica lui! Avem imaginile! FOTO
Unica.ro
CUPLUL ANULUI în lumea mondenă! Și-a făcut iubită moldoveancă, mai tânără decât fiica lui! Avem imaginile! FOTO
S-a aflat cum a ajuns la Dinamo autocarul pe care l-a folosit şi FCSB, după ce fanii "câinilor" au izbucnit! Prima explicaţie: "Este adevărat" | FOTO
Orangesport.ro
S-a aflat cum a ajuns la Dinamo autocarul pe care l-a folosit şi FCSB, după ce fanii "câinilor" au izbucnit! Prima explicaţie: "Este adevărat" | FOTO
Cutremur azi în România cu magnitudinea 5,2 pe Richter, în zona seismică Vrancea. S-a simțit puternic până la București
Observatornews.ro
Cutremur azi în România cu magnitudinea 5,2 pe Richter, în zona seismică Vrancea. S-a simțit puternic până la București
Horoscop 16 septembrie 2024. Peștii s-ar putea să observe că s-a produs o dezamorsare a tensiunii interioare în care au trăit de mult timp
HOROSCOP
Horoscop 16 septembrie 2024. Peștii s-ar putea să observe că s-a produs o dezamorsare a tensiunii interioare în care au trăit de mult timp

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI