Pasul 1: procură-ţi uneltele (vezi mai întâi cât te costă)
Pentru grădinărit și pregătirea terenului este nevoie, pentru început, de un minimum de unelte esențiale, care pot fi procurate cu un buget redus, ce pornește de la 80 de lei. Un cultivator manual, o stropitoare de grădină, un afânător manual, un cuțit special pentru grădinărit, un plantator manual și o greblă ar trebui să nu lipsească din arsenalul oricărui pasionat de grădinărit.
Pasul 2: pregăteşte terenul
Cu ustensilele procurate poţi începe să pregăteşti terenul și să smulgi buruienile care nu fac decât să sărăcească solul de îngrășăminte și nutrienți și să-i dea un aspect neîngrijit. Încearcă să păstrezi terenul cât mai curat, pe toată perioada anului, iar pentru rezultate optime este indicat să creezi un strat protector, care să păstreze umiditatea solului. O metodă ieftină prin care puteţi obţine aceste rezultate sunt îngrășămintele, care pot fi achiziţionate cu preţuri începând de la 9,99 lei.
Stabilirea compartimentărilor, pentru a controla mai bine dezvoltarea plantelor și pentru a avea în permanență flori, este ultima etapă din faza de pregătire.
Pasul 3: selectează plantele
Dacă dispui de o grădină generoasă, un pas foarte important este selectarea plantelor și a pomilor fructiferi. Alege florile în funcție de culoare și înălțime și așză-le în grădină după o schiță prestabilită. Poţi avea în permanență o grădină plină de flori, cultivând plante cu înflorire succesivă. Într-o grădină la curte poţi planta dalii, petunii sau gardenia, care sunt ușor de întreținut, iar dacă locuieşti la bloc, mușcatele, begoniile sau tuia sunt cea mai bună alegere.
Gazonul este o altă modalitate de a schimba aspectul grădinii cu un buget minim și, în plus, este foarte ușor de îngrijit.
Dacă spațiul îţi permite, te poţi orienta și către plantarea unor pomi fructiferi, care pot deveni punctul de atracție al grădinii. Prunii, merii și cireșii sunt printre cei mai ușor de întreținut, iar recolta bogată îţi va răsplăti eforturile.
Pasul 4: alege elementele decorative
Ele nu u trebuie să lipsească dintr-o grădină cu adevărat cochetă! Poţi alege între pergole de diferite dimensiuni, granule de marmură, jardiniere din beton, pitici de grădină sau ghivece pentru exterior, care pot fi din plastic, rattan, ceramică. Acestea oferă o notă personală grădinii și atrag privirile vizitatorilor.
Dacă locuieşti la bloc, jardinierele colorate, o moară de vânt sau un felinar decorativ pot face diferența.
Ce găseşti în magazine
1. Afânător manual, mâner PVC, Praktiker – 5,99Lei
2. Plantator manual, Praktiker – 6,99 lei
3. Greblă manual, Praktiker – 5,99 lei
4. Begonie, www.citygarden.ro – 1,20 lei
5. Pitic de grădină, www.martisoarefigurinesidecoratiuni-tinao.blogspot.ro, 40 lei
6. Îngrăşământ pentru muşcate, www.allshops.ro, 24,45 lei.