Sute de mii de bucăţi de metal, plastic şi alte materiale, dintre care peste 18.000 au mai mult de 10 centimetri lungime, “călătoresc” prin “spaţiu”, punând în pericol sateliţii, navetele sau Staţia Spaţiala Internaţională. După ciocnirea recentă a doi sateliţi, deşeurile din Cosmos tocmai s-au “îmbogăţit” cu mii de bucăţele, care orbitează în jurul Pământului la viteze de peste 28.000 de kilometri pe oră.
Un obiect de 2,5 cm poate produce dezastru
“Un obiect de doar 2,5 cm ar putea întrerupe sau afecta ireversibil operaţiunile unei navete”, a declarat Nicholas Johnson, cercetător la Biroul pentru Deşeuri Orbitale al Centrului Spaţial Johnson (SUA). Mai multe organizaţii aerospaţiale caută soluţii pentru a scăpa Pământul de deşeuri.
La un pas de tragedie
Unul dintre astronauţii de pe ISS a fost fotografiat când a părăsit de urgenţă staţia, de teama unei coliziuni cu un deşeu spaţial
Un deşeu spaţial a dat, recent, mari emoţii specialiştilor de la NASA. Pentru a doua oară la interval de câteva zile, o bucată de 10 centimetri dintr‑un satelit rusesc a ameninţat naveta americană Discovery. Temerea unei coliziuni cu un alt deşeu spaţial, un fragment de un centimetru dintr-un motor de satelit, a dus, săptămâna trecută, la evacuarea echipajului de pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS) pentru scurt timp.
Oamenii s-au adăpostit în capsula de urgenţă Soyuz. Deşeurile spaţiale sunt considerate o ameninţare pentru cei circa 800 de sateliţi comerciali sau militari, care se estimează că operează în spaţiu, ca şi pentru ISS, pe care se află în permanenţă un echipaj începând din noiembrie 2000.