În multe cazuri, sunt în curs anchete asupra ambilor aleşi – şi a primarului, şi a şefului CJ. Cel mai cunoscut caz este la Constanţa, unde preşedintele CJ, Nicuşor Constantinescu, este dispărut pe undeva prin America, iar primarul Radu Mazăre este chemat aproape săptămânal la DNA pentru declaraţii. Amândoi au fost votaţi masiv în Constanţa, iar acum sunt cercetaţi pentru corupţie.
Iar situaţia este aproape generalizată. Cel mai recent caz, înregistrat luni la Braşov, îl vizează pe preşedintele CJ Aristotel Căncescu, care, de altfel a fost reţinut de procurori pentru că ar fi dirijat atribuirea unor contracte către firmele unor apropiaţi. Căncescu este preşedintele CJ Braşov din anul 2000, fiind la al patrulea mandat. Mai amintim de cazul primarului din Bacău, Romeo Stavarache, de baronul de Vrancea, Marian Oprişan, şi celebrul “Pinalti” (Gheorghe Ştefan, de la Piatra Neamţ). În total, 21 de preşedinţi de consilii judeţene şi 16 primari de municipii reşedinţă de judeţ. Şi asta doar în cazurile aflate în cercetarea DNA sau pe rolul instanţelor, şi doar în ceea ce priveşte cele două funcţii ale administraţiei locale. Pentru că, dacă este să luăm istoric toate anchetele, procurorilor, nu există nici un judeţ la care să nu fi fost, la un moment dat, pus sub acuzare vreun şef de prin primării sau de prin Consiliile Judeţene.
Primul val de condamnări
Dosarele în curs nu sunt primele în care cei mai importanţi oameni din administraţiile locale sunt dovediţi a fi corupţi. Un prim val de condamnări a început cu edili ca Antonie Solomon, de la Craiova, Mircia Gutău şi Emilian Frâncu, de la Râmnicu Vâlcea, Gabriel Boriga, de la Târgovişte sau celebrul Sorin Apostu, de la Cluj-Napoca. Toţi au ajuns în închisoare pentru fapte de corupţie, fiind condamnaţi definitiv. La fel şi foştii preşedinţi de Consilii Judeţene Constantin Conţac (Botoşani) şi Nicolae Mischie (Gorj).
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro