- Apăsaţi cu mouse-ul pe harta pentru a deschide o variantă mai mare
Oraşele mari, în topul consumatorilor
Nici în ţară, situaţia nu stă pe roze. Oraşe cu probleme în ceea ce priveşte consumul de stupefiante, spun procurorii antidrog, sunt Constanţa, Timişoara, Iaşi, Craiova şi Braşov. “Consumul s-a uniformizat în toată ţara, până în cele mai mici sate. Se circulă mult, mediul urban s-a contopit cu cel rural…Dar oraşele cu mari aglomerări, cu centre universitare sau cu ieşire la mare au mai multe probleme. E normal”, ne-au dezvăluit surse judiciare.
Consumatorii nu fac închisoare, ci doar tratament
8actualitateChiar dacă sunt “vânaţi” de poliţiştii antidrog care-i culeg de pe străzi, consumatorii nu ajung niciodată la puşcărie. Culmea, îi apără legea, care spune că toxicomanul nu poate fi închis, ci doar internat pentru tratament. “Dacă vorbim de deţinere pentru consum, pedeapsa e în funcţie de tipul de drog: între şase luni şi doi ani pentru canabis şi între doi ani şi cinci ani pentru heroină. Însă nici un toxicoman prins cu droguri înainte de a le consuma nu ajunge la puşcărie. Cel puţin în ultimii ani, procurorii DIICOT au finalizat dosarele cu amenzi administrative. Consumatorul e luat de pe stradă, i se face un dosar şi e întrebat dacă vrea să se trateze. Dacă refuză, înapoi pe stradă, unde se poate droga iar în văzul lumii. Ăsta e circuitul la noi. În România, posibilităţile de tratament sunt mult reduse faţă de ţările europene, iar pe listele de aşteptare stau mii de tineri…”, ne-au explicat sursele noastre.
Un doctorand în viticultură îngrijea plantaţiile de canabis
Anchetatorii care au destructurat, zilele trecute, o importantă reţea de traficanţi de droguri din Iaşi au avut surpriza să descopere că infractorii erau foarte bine organizaţi şi apelau chiar la specialişti.
Pe lângă interlopi de renume, cum ar fi şi Mihai Corduneanu, care acum a ajuns pentru a doua oară în arest, tot pentru trafic de droguri, infractorii au racolat chiar şi specialişti care să îi ajute să îngrijească cele două plantaţii de canabis din satele de pe lângă Iaşi. Astfel, unul dintre cei care verificau frecvent culturile e doctorand în viticultură şi oenologie. Mai mult, pentru ca totul să meargă bine, în distribuirea drogurilor era implicat şi un masterand în Economie şi Administrarea Afacerilor. În plus, oamenii legii l-au audiat în calitate de învinuit şi pe fiul directorului de la Filarmonica din Iaşi, însă acesta a fost scos apoi de sub acuzaţie, rămânând doar martor în dosar.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro